לתרומות לחץ כאן

הדפסת עלונים המיועדים לגניזה מהירה

שאלה:

שלום רב לכבוד הרבנים,
אני שואל שאלה שבעיני היא מאוד כואבת אך משום לאחר שיחה עם כמה ת"ח נראה לי שאני היחיד שחושב כך וכל אחד אומר לי מה יש בזה.
אני מדבר על הדפסת עלונים לשבת קודש או כלליים. ראשית ברור לי שיש היתר אחרת כל גדולי ישראל היו צווחים על כך. אך האם זה לכתחילה או ראוי להחמיר בכך מכמה סיבות:
1. האם מותר לכתוב דברי תורה הטעונים גניזה במודע מראש שהם "יזרקו" לגניזה, ניתן לראות עלונים עם עשרות דפים לשימוש חד פעמי שרוב ככל האנשים אחרי השבת זורקים לגניזה (אולי יש סמך מסוים משות הרמב״ם שכתב שיש איסור לכתוב פסוק על הטלית כיון שזה מתכלה)
2. המכשול הגדול שיש בזה שאנשים מעיינים בשעת התפילה ובחזרה והדברים ידועים לצערי
3. הגניזה פשוט לא עומדת בזה.. לצערי הרב ניתן לראות את העומס הרב מסביב לפח הגניזה שנשאר גלוי ומתבזה מגשמים, חתולי רחוב וכד'
4. לא אחת נתקלתי ב"מזכי הרבים" שמפיצים את העלונים הללו בתיבות הדואר. הם לא יודעים מי הדייר ורואים איך העלונים הללו נזרקים ממש בתוך פח האשפה והלב כואב
וכל המכשול נוצר מזה שיש דברי תורה "חד פעמים"

לצערנו הרב הרבה דברים הגיעו לרמת זילזול מאוד גדולה כמו קדושת בית הכנסת וכתבי הקודש.

אולי אני מוזר אבל בכל זאת אמרתי לשאול את דעת התורה בנושא
תבורכו מפי עליון

תשובה:

שלום וברכה

הדפסה של גליונות חד פעמיים שיגיעו בסוף לגניזה אין בזה בזיון, הבעיה היא בכאלו המחלקים בתיבות של אנשים שאינם נזהרים לגנוז, או בעיתונים שמיועדים לאנשים שלא מקפידים על כך, ובענין זה אכן כתב בחריפות רבה בשדי חמד ח"ג עמוד קפ, וראה עוד מנחת יצחק ח"א סי' יח מדברי הזקן אהרן. ואלו דברים נכונים.

כמו כן, יש לעורר את הגונזים לשים בתוך פח הגניזה ולא לפזר בחוץ, כדי שאכן לא יבואו הדברים לידי בזיון.

יחד עם טענתך יש לזכור שיש עלונים שי להן מעלה גדולה, הם מסייעים לאנשים להכנס לאוירת השבת ולאוירה של הפרשה ולחיות אותה טוב יותר, לא כולם לומדים בספרים וכו', והצורה היותר קלילה הזו כאשר זה נעשה בצורה נכונה ומביאים חומרים בעלי טעם וענין, יש בה תועלת גדולה לאותם הזקוקים לכך.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. השואל הנכבד מעורר כאן נקודה חשובה ביותר וכואבת מאוד. ידועה דעת החזו”א של ראוי להדפיס ד”ת על נייר שמשמש לאחר מכן לעטיפת דגים… (עיתונים). הבעיה לדעתי העניה נוגעת לעוד תחום. כמה ספרי ילדים ”חינוכיים” מסתובבים הפקר מרמס על הרצפה בביזיון מקושקשים וקרועים? כנ”ל לגבי משחקים למיניהם. אין דרך טובה יותר ללמד את הילדים הלכה/מוסר/מידות טובות?ואיך אפשר לצפות לתוצאות טובות כשבדרך רומסים את כבוד כתבי הקודש? וכי המטרה מקדשת את האמצעים?

  2. ספרי ילדים בדרך כלל אינם עם דברי קודש. מידות טובות זה לא בהכרח דברי תורה, והכל לפי הענין. ומשחקי הלכות יש לשמור על קדושתם.

  3. מחילה אבל יש הרבה עם סיפורים מהגמרא והמדרשים ויש גם סיפורי פרשת השבוע. כמובן שהכל מעובד ברמה שילד יוכל לקלוט אבל זה העיקרון. ולמה מידות טובות לא נחשב לדברי קדושה?

  4. מדרשים באמת יש לשמור בקדושה אבל סיפור יפה על ילד שויתר לחבר שלו אינו דברי תורה למרות שזה מידות טובות.
    ומכל מקום פשוט בעיני שהעיקר הוא להנגיש לילדים דברים מעוררים ויפים ומחזקים אלו ולנסות לשמור ככל האפשר, אם נקפיד יתר על המידה בשמירת הענין ובגלל זה הילדים שלנו יכירו רק שטויות אז מה עשינו…
    אין כמו החינוך בגיל הרך והקירבה למדרשי חז"ל וסיפוריהם, וההלכות הנעימות המונגשות בצורה חוויתית, זה נכנס בעצמות.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל