לתרומות לחץ כאן

התניית מחילה בעשייה רוחנית

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אם ביקשתי סליחה מפלוני(דמות תורנית) על העוול שעשיתי לו והוא אינו מוכן למחול אלא בתנאי שאקבל על עצמי פעולות/מעשים שאינני מסוגל להם כרגע בדרגתי הרוחנית. כגון לצום השנה 40 יום או לסיים בשנה שס משניות. האם עליי לציית לדרישתו על מנת שיכופר לי החטא?

תשובה:

שלום וברכה

אם אותו אדם מבקש ממך דרכי תיקון הנוגעים אליו, נניח דיברת עליו לשון הרע וניתן לתקן את הרושם הרע שבלב השומעים, אזי הגיוני וטבעי שהוא יכול להתנות בכך את מחילתו, תתקן את אשר עווית וימחל לך, אבל סתם לבקש ממך מעלות רוחניות הנוגעות אליך באופן אישי לא נראה שזה ענינו, אני מאוד מעריך את הרצון הזה שלו לסייע ולגרום לך לעלייה רוחנית, וזה דבר גדול, הוא בעצם שם את עצמו בצד, ומוכן למחול על הכל ובלבד שאתה תזכה לעלייה רוחנית וזה יפה, אבל אין לו זכות בעצם לדרוש זאת, ואתה יכול לבקש את המחילה באופן האמור בשו"ע בסימן תרו. כמובן בלב נשבר ובצורה רצינית ולא מן השפה ולחוץ. כמו כן כאשר מדובר ברב שלך צריך לפייסו הרבה פעמים עד שימחל ולא די בשלוש פעמים בלבד.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות יום הכיפורים סימן תרו הקדמה – סעיף ב

סעיף א

עבירות שבין אדם לחבירו אין יום הכיפורים מכפר עד שיפייסנו; אפילו לא הקניטו אלא בדברים, צריך לפייסו; ואם אינו מתפייס בראשונה, יחזור וילך פעם שנייה ושלישית, ובכל פעם יקח עמו שלשה אנשים, ואם אינו מתפייס בשלשה פעמים אינו זקוק לו. (מיהו יאמר אח"כ לפני י' שבקש ממנו מחילה) (מרדכי דיומא ומהרי"ל); ואם הוא רבו, צריך לילך לו כמה פעמים עד שיתפייס. הגה: והמוחל לא יהיה אכזרי מלמחול (מהרי"ל), אם לא שמכוון לטובת המבקש מחילה (גמרא דיומא); ואם הוציא עליו שם רע, אינו צריך למחול לו. (מרדכי וסמ"ג והגה"מ פ"ב מהלכות תשובה ומהרי"ו). 

סעיף ב

אם מת אשר חטא לו, מביא י' בני אדם ומעמידם על קברו ואומר: חטאתי לאלהי ישראל ולפלוני זה שחטאתי לו, (ונהגו לבקש מחילה בערב יום כפור מרדכי דיומא). 

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל