שאלה:
שלו' רב!
1. האם יש מניעה לתבוע בעל חנות העושה חד-משמעית ובמודע עוול במקח – א. בבימ"ש, ב. במועצה לצרכנות?
2. א"כ – במה שונה מסירת גנב למשטרה?
תודה!
תשובה:
שלום וברכה,
תביעה פלילית מותר לפנות למשטרה, כיון שאין סמכות לבית דין רבני לכפות את הצדדים ולהעניש בעברות פליליות, ורק למשטרה יש סמכות בנושא, ולכן מותר למסור למשטרה בעברות פליליות. אולם תביעה אזרחית ניתן לתבוע בבית דין רבני, ולכן כל תביעה אזרחית יש לתובעה בבית דין רבני בלבד, ולכן אסור לתבוע בעל חנות שרימה לקוח, ולא במועצה לצרכנות. אם אכן מדובר בנוכל שמרמה אנשים רבים מותר לתובעו בערכות בתביעה ייצוגית.
בהצלחה.
תודה!
אשמח להבין החילוק האמור ביחס לפלילית, מהיעדר סמכות הבי"ד לכפות הצדדים – ממ"נ: בפן הממוני של הפלילית כגניבה למשל, היא שווה לכל דו"ד ממוני – תמיד בי"ד רשאי לדון, תמיד בכפוף לחתימת בוררות; ואילו בפן העברייני ועונשיו שאינם כתובים בתורה, הלא אי"ז רק מניעה חוקית ורק על בי"ד, אלא אכן אינם כדין (אא"כ יידונו התרים 'נועזים' של תיקון עולם, ז' טובי העיר וכי"ב; ויימצא לפ"ז שע"פ ד"ת לכה"פ בכח בי"ד לחדש עונשים), ומדוע א"כ חוסר סמכות זה של בי"ד יתיר?
הגאון הרב זלמן נחמיה גודלברג זצ"ל אמר שהעונשים על עברות פליליות נכלולות במה שכתוב בשו"ע סימן ב שבית דין מכין ועונשין שלא מן הדין, וכיום רק למשטרה יש סמכות בנושא, וכיון שבית דין אין סמכות להעניש עבריינים יש להפנות למשטרה שהם כשלוחי בית דין בדברים אלו.
השאר תגובה