שאלה:
שלום רב,
לגבי גרעיני חמנייה, [לא קלופים], הבנתי שצריך לבדוק 10-15%..
העניין הוא שאני בודק ובודק, וכולם נראים ממש טובים, ולעיתים אפילו הם מונחים אצלי במגירה חודש, ועדיין הם בסדר. וזה לא יתכן, כי ידוע שהם נגועים מאוד… ואני חושש שמא אינני בודק היטב…
אולי יש משהו שפספסתי? הוראות מיוחדות לבדיקה? אולי התולעים שלהם בלתי ניראים?
תשובה:
בכל חבילה יש כאלו שכאשר אתה מפצח אתה מרגיש בפה שהכל בפנים כזה מרוסק ומר וזה יכול להיות מתולע, לכן לא בטוח שמועיל בדיקה מדגמית כמו שהצעת, הרב משה ויא מחמיר בכך.
אני מעתיק לך את ההנחיות של אתר כושרות:
צורת גידול החמניה מאפשרת בקלות לחרקים מסוגים שונים להכנס ולחדור גם לקליפת הגרעינים. הגרעינים נאספים פעם בשנה, בסוף הקיץ, ונמצאים באחסון למשך שנה ויותר, מה שגורם לריבוי נגיעות של חרקי מחסן.
בין החברות וההכשרים השונים ישנם הבדלים משמעותיים מאוד בטיב הסחורה ורמת הנגיעות.
בעת האכילה יש להתבונן האם ישנם סימני נגיעות ניכרים לעין: חורים, כרסומים, פירורים או קורים. במידה ונמצא אחד מן הסימנים הללו – יש להתבונן בתכולתו של כל גרעין לפני אכילתו.
אם לא ניכרים סימני נגיעות – בתחילת פיצוח הגרעינים יש להתבונן בתכולתם של הגרעינים לפני האכילה, במידה שכמה עשרות גרעינים נבדקו ונמצאו נקיים – אין חובה להמשיך ולבדוק, אך ראוי ונכון להוסיף ולהתבונן בגרעינים מידי פעם.