צדקה לאדם אחד או להרבה אנשים?

שאלה:

שלום הרב,

1. מהי הדרך המהודרת ביותר לתת צדקה?
כלומר, למי לתת?
והאם נכון לחלק את הסכום למספר רב יותר של אנשים, אך בסכום קטן יותר לכל אדם?
או סכום גדול לאדם אחד?

2. הייתי בחובות. כעת ב"ה יצאתי מהם אחר שקבלתי סכום מסוים. האם עליי להפריש מעשר מהסכום המלא או ממה שנשאר אחר סגירת החובות שהיו?

תשובה:

שלום וברכה

הצדקה המהודרת ביותר היא לתמוך בתלמידי חכמים עניים.

יש מעלה בלחלק את הצדקה לכמה אנשים ולא לתת הכל לעני אחד. כך מבואר מדברי התוס' בקידושין כז,א ד"ה נתון. וכן כתב בבית מאיר סימן רנ"ט שיותר מצוה יש לחלק צדקתו לכמה עניים, וכן כתב בב"ח או"ח סימן תרצה, ובמג"א שם ס"ק י"ד, ובמחצית השקל. וכן כתב בשו"ת חתם סופר (חו"מ סימן ק"ח).

חובות לא בהכרח פוטרים מחיוב מעשר כספים, זה תלוי המ ההכנסה החודשית ומה הפריסה של החובות. תפרט ותר את המצב לפי סכומים ומצב הכנסות וננסה להיות יותר ממוקדים. שיהיה תמיד רק שפע.