ברכת החודש – מקורות וטעמים

שאלה:

שלום הרב…

מה המקור בהלכה לברכת החודש?

שבוע טוב!!

תשובה:

למעשה אין מקור בגמרא לברכת החודש ותחילה מצאנוה בדברי הראשונים, אף שיש שמצאו לה סמך בירולשמי. ויש כמה טעמים לברכת החודש:

בראבי"ה (ר"ה סי' תק"ל) כתב: וידבר ה' אל משה וגו' מועדי ה' אשר תקראו וגו', מכאן שראש בית דין אומר 'מקודש' וכל העם עונין אחריו 'מקודש מקודש', מכאן נהגו שמברכין בבית הכנסת ומכריזין על החודש "מי שעשה נסים וכו' ראש חודש ביום פלוני" וכו'. משמע שטעמו שהוא כעין קידוש החודש בזמן בית המקדש.

אמנם היראים (ח"ב אות רנ"ט) כתב: ומה שנהגו העולם להגיד חודש בשבת, אין זה קידוש, כי ראש בי"ד אינו בינינו, והמצוה הזאת אינה תלויה אלא בראש בי"ד, אבל תקנוה הראשונים להגיד לעולם ר"ח להזהר בו ובתלוי בו.

והטעם שתקנוהו דוקא בשבת כתב בשבלי הלקט (ר"ח סי' ק"ע) בשם אחיו ר' בנימין: "לפי שבימות החול פעמים טרודין במלאכתן אין באין לביהכ"נ והדבר משתקע בינייהו".

הבני יששכר (מאמרי השבתות מאמר ד') כתב: "בשבת להיותו יומא דנשמתא שהוא כנשמה לכל הזמנים ע"כ מאירים כל הי"ב צירופי הוי', ע"כ נוהגים שמברכין ומקדשין את כל חדש ביום השבת כידוע".