רכשו מתנה לחבר ופג תוקפה האם חייבים לתת מתנה חלופית

שאלה:

שלו' וברכה לכבוד הרב,

אמרו בפה לקנות מתנה כהכרת הטוב למי שעשה טובה לא אחת עמהם – אמרו ועשו. אך אותה אישיות יקרה נבצר להשיגה זה כבר כך וכך ימים והמתנה היא מסוג הדברים שיש להם פג תוקף. שואלים בבקשה באם יעבור תוקף המתנה לפני נתינתה למקבל, האם האמירה הנ"ל היא בעצם קנין וזכיה למקבל (כיון שהיו שם בקניה כמה שותפים יש את האומר ויש את זה שקנה בשליחותו במטרה לתתה לו ומן הסתמא זה זכה לו על ידי אחר) ויהיה מוטל על הקונים חיוב רכישת מתנה בשנית?

בברכה,

תשובה:

שלום וברכה,

הרוכשים לא חייבים לתת מתנה חלופית, כיון שהמקבל לא זוכה במתנה עד שתגיע המתנה לידו יכול הנותן לחזור בו ולא לתת את המתנה, וכ"ש שלא חייב לתת מתנה חלופית אם פג תוקף המתנה הראשונה.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן קכה סעיף ו מבואר שבמתנה לא אומרים תן כזכי, ולכן אם אמר לשליח שיתן מתנה לפלוני לא זכה בה המקבל, עד שיאמר לשליח תזכה לפלוני. ואם החפץ לא בעולם לא זכה המקבל אפילו אם אמר לשליח תזכה לפלוני. ולכן כשהרוכשים אמרו לשליח שיקנה מתנה לא זכה המקבל כיון שלא אמרו זכה לפלוני, וגם אם אמרו זכה לפלוני כיון שהמתנה נרכשה אח"כ, לא יכולים הנותנים לזכות דבר שלא בא לעולם.

הצטרף לדיון

תגובה 1