כרטיס אדי השתלת איברים

שאלה:

שלום
לפני שחזרתי בתשובה , אחרי הצבא חתמתי על הצטרפות לכרטיס אדי – להשתלת איברים במקרה חלילה של מוות, האם הדבר מותר לפי ההלכה ?
מה ההלכה אומרת בנושא
אני רוצה לדעת אם לבטל את החברות במועדון הזה או לא?
תודה

תשובה:

הבעיה ההלכתית המרכזית של תרומת אברים היא החשש שמא יקצרו את האבר לפני מוות האדם, ובכך יגרמו את מותו (ולמעשה, את רציחתו). אחת השאלות החשובות היא קביעת רגע המוות לאור ההלכה, ושאלה זו נידונה על-ידי רבים מפוסקי זמננו.

מסיבה זו, פוסקים רבים, ובתוכם הרב משה פיינשטיין והרב שלמה זלמן אוירבך, התנגדו עקרונית לתרומת אברים. אולם, במדינת ישראל הרבנות הראשית קבעה הסדר לפיו אין האבר נקצר אלא לאחר המוות ההלכתי של התורם. לא כולם סומכים על ההסדר, אבל הרבה סומכים עליו לאור האפשרות של הצלת חיים על-ידי התרומה.

יש המתנגדים לתרומת אברים בגלל שיקול של השארת גוף האדם שלם, עניין המודגש בספרות הקבלה. אולם, לא די בשיקול זה לדחות את האפשרות של הצלת חיים שיש בתרומת אברים.

כיום יש כרטיס אדי הלכתי, אינני יודע אם ניתן לסמוך שאכן הדברים יעשו על פי ההלכה ומה הם הכללים שעל פיו נקבע הדבר ומי מפקח על כך, אבל בכל מקרה גם מי שרוצה לחתום על כרטיס כזה לא יחתום על הכללי אלא על ההלכתי.

ראה ס' עשה לך רב חלק ה' סי' קי"ג ושו"ת חוות בנימין ח"ג סי' ק"ט.

בהצלחה