המלבין פני חברו אין לו חלק לעולם הבא

שאלה:

האם זה שכתוב "כל המלבין פני חברו ברבים אין לו חלק לעולם הבא" – הכוונה גם למקרה חד-פעמי או במי שרגיל להלבין פני חברו?

תשובה:

שלום וברכה

הכוונה למי שיש לו טבע כזה, או הנהגה כזו ולא מי שנכשל חד פעמי, אף שכמובן חובה עליו לפייס את חברו. כמו כן צריך לדעת, שאדם שחוזר בתשובה על חטאיו וגם מםייס זוכה לכפרה! שנית, גם אדם שאינו חוזר בתשובה, אין כוונת המשנה שאין לו עולם הבא כלל, גם על מצוות שעשה, שהרי זה בדין שלא יקבל שכר מצוותיו. אלא שחטא מסויים זה בכל מקרה אינו מתכפר לו על ידי מותו ויצטרך להענש עליו בעולם הבא, אבל אין קשר לשאר מצוותיו שעליהם ודאי ינחל עולם הבא, וזה לשון הרמב"ם מסכת אבות פרק ג משנה יא:

"שם אמרו בכל הדברים אשר אמרו החכמים בהם שהעושה אותם אין לו חלק לעולם הבא, אמרו: "מה אנן קימין, אם בשעשה תשובה, אין לך דבר שעומד בפני בעל תשובה, אלא בשלא עשה תשובה ומת ביסורין". רצונו לומר, כי חומר אותם החטאים אשר זכרו בהם "אין לו חלק", משאר החטאים, הוא, שהיסורין עם המיתה לא יכפרו אותם".