קנין מתנה בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.

קניתי ספר כדי לתת אותו למכר אחד שלי.
אבל אני לא רוצה שהוא ידע שאני הוא הנותן את הספר הזה, ולכן שמתי את הספר על המושב שלו בבית הכנסת.

האם יש בעיה הלכתית אם הוא מוצא את הספר בשבת, במידה ויש איסור לעשות קניין בשבת?

תודה מראש.
כל טוב.

תשובה:

שלום וברכה

אתה יכול להקנות לו את הספר על ידי מישהו אחר שיגביה אותו עבורו לפני שבת.

עצם ההנהגה שלך נראית לי לא נכונה, אני מניח שמתנה כזו מאוד מביכה את הידיד שלך…

הוא לא מבין מי נתן לו ולמה, אולי בכלל לא יבין שזו מתנה ויחשוב שסתם מישהו הניח את זה שם ובכלל לא קיח.

בכלל, בחיים צריך להיות גלויים נעימים ישירים וטבעיים.

בהצלחה רבה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למעשה, אני לא רוצה שהוא ידע שאני הוא הנותן את הספר הזה, כי האדם הזה מתה לו אשתו, בגיל צעיר מאוד.
    והמצב שלו לא כל כך טוב אצלו.

    ואני איש פשוט מאוד, יותר צעיר ממנו.
    ואם הוא ידע שאני הוא הנותן את הספר הזה (כתבתי מכתב שהמתה היא כדי ללמוד, ואולי גם ללמד, לעילוי נשמת אשתו, ולהצלחת בנו הקטן), אולי הוא יתבייש, וגם אם הוא יסכים לקחת את המתנה, לא ילמד בספר הזה.
    (הספר עולה הרבה כסף…).

    וגם, אם אחרים ידעו שאני הוא הנותן את הספר הזה, אז יכולים להתערב בכל הסיפור הזה, אולי לטובה, אבל קרוב לוודאי גם לרעה (יש לי בעיות ביחסים עם כמה אנשים).

    ולכן, החלטתי לתת לו את הספר הזה בעילום שם, כמו שכתבתי לעיל.
    ואם הוא לא ידע שזה אני (הנותן), אני חושב שזה לא יטריד אותו, אפילו אם הוא ירצה לדעת מי זה שנותן את המתנה הזאת.

    מה הדעת של הרב?
    האם החלטתי כמו שצריך?

    תודה רבה.
    שבוע טוב ומבורך.

  2. לדעתי לא! זו לא צורה להביא לבן אדם מתנה. זה יגרום לו לתחושה מאוד לא נעימה וזה לא מגיע לו. אם אתה מסוגל לבוא אליו בנעימות ולומר לו חשבתי שתהינה מהפר הזה וקניתי לך, בלי להזכיר את אשתו המנוחה שזה לא עסק שלך, תתן לו, ואם לא, אז הוא יסתדר בלי המתנה הזו לפי דעתי. אינני מכיר את שניכם אבל באופן נורמלי כך זה אמור להיות.