חימום בשבת בתנור עם שעון שבת

שאלה:

שלום רב!
האם מותר להכניס בשבת עצמה אוכל לתוך תנור חשמלי שמחובר לשעון שבת, לפני הדלקתו ולהוציא את המאכלים לאחר שנכבה. (בתנור הוצאו הכפתורים ואין חשש לטרמוסטט מכיוון שלא פותחים אותו כשהוא עובד)
תודה מראש!

תשובה:

שלום וברכה

אין היתר להכניס מאכלים קרים לתנור חם בשבת, גם אם הם יבשים ואין בהם איסור בישול, כיון שהוא נראה על ידי כך כמבשל [איסור חזרה]. ואף כשהתנור גרוף או קטום [כלומר, הכפתורים מכוסים ויש פח בתוך התנור הבא למעט את החום. הטרמוסטט אינו מאוד רלוונטי כאן, והוא תלוי בנידון הרחב בענין זה לענין פתיחת מקרר בשבת, ולא נוכל כרגע להרחיב בכך].

כמו כן אסור להכניס את המאכלים לתנור כשהוא כבוי כשעתיד הוא לפעול לאחר זמן על ידי שעון [אא"כ הוא מכניס לשם את המאכלים בערב שבת].

מקורות:

 ראה שו"ת מנחת יצחק ח"ג סי' כח, שמירת שבת כהלכתה פ"א סי' יז, שבות יצחק עמ' פט. על האיסור להכניס את המאכלים גם כשהתנור כבוי, ראה חזון איש סי' לח ס"ק ב. איסור חזרה אינו רק משום חשש חיתוי, אלא גם משום "מיחזי כמבשל".