לתרומות לחץ כאן

תפילה בנץ כיחידי או במניין מאוחר יותר?

שאלה:

בס"ד

שלום כבוד הרבנים.

אצלינו בשכונה יש 3 בתי כנסת שקרובים לביתי. כולם מתחילים להתפלל ב06:30 כל יום קבוע. עד היום הורגלתי להתפלל איתם, עם זאת, אמרתי לעצמי שאני רוצה מאוד להשתדל לקום כל יום מוקדם ולהתפלל בנץ בעזרת השם ובלי נדר, אך כמו כתבתי אין בתי כנסת באזור שלי שעושים זאת.

אם כך מה עדיף להתפלל עם מניין או להתפלל יחיד בנץ?

תשובה:

עדיף להתפלל במנין ולא ביחיד בנץ החמה, רק מי שרגיל תמיד להתפלל בנץ החמה ופעם הזדמן לו שאין מנין, הורה המשנה ברורה שהתפלל יחידי.

מקורות:

בעיקר העניין אם יש לאדם אפשרות או להתפלל ביחידות בנץ החמה או אחרי הנץ בציבור איך צריך לנהוג: מבואר בפוסקים שעדיף להתפלל בציבור לאחר הנץ מאשר להתפלל ביחידות בנץ [כך מבואר בספר מעשה רב להגר”א אות כ”ה ובשו”ת פרי יצחק סימן א] אמנם מי שרגיל להתפלל כל יום לפני הנץ וקרה לו מקרה עראי שאינו יכול להתפלל במנין בנץ, במקרה כזה מתפלל ביחידות בנץ ואינו ממתין להתפלל בציבור אחרי הנץ, [ביאור הלכה סימן נ”ח ועיין שו”ת מנחת יצחק ח”ג סימן ע”א ובשו”ת אור לציון ח”ב פ”ז ובקובץ תשובות להגרי”ש אלישיב שליט”א ובספר הליכות שלמה פ”ה אות י”ז].

הסיבה לחילוק זה, היא משום שכאשר אדם מורגל להתפלל בהנץ החמה נעשה עליו הדבר כעין נדר, כך ביאר את הדברים הגר"מ שטרנבוך וכך מסתבר, ונדר חמור מתפילה במנין. אולם, נראה פשוט שעל דעת כן שתתפלל בימים הנוראים ביחידות, זה ודאי לא היה בכוונתך, שהרי אין תפילתו של אדם נשמעת אלא עם הציבור, ומי לא מחפש זכויות רבות בימים אלו, לכן יש כאן פתח נאה להתרת נדרים וכדאי כך לעשות.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל