שימוש בשולחן מתנדנד/לא יציב שמונחים עליו ובתוכו מוקצה

שאלה:

בס"ד

שלום כבוד הרבנים.

יש בחדרי שולחן מחשב שמונחים עליו בשבת המסך, כרטיס רשת, מנורה (שמאירה לי בשבת) ושעון מעורר. השולחן אינו יציב ומתנדנד (הרגליים שלו כבר הרוסות וכו').

האם מותר להשתמש בשולחן כזה בשבת ללימוד תורה וכו' כשכל נגיעה קטנה בו מוזיזה את כל השולחן ואת החפצים שעליו שחלקם מוקצה? ובכלל יש במגירות של השולחן מוקצה גם.

אשמח לעזתרכם בעניין.

תשובה:

אם הדברי מוקצה שעל השולחן יקרים יותר או חשובים יותר מחפצי ההיתר הרי שהוא נחשב בסיס לדבר האסור ואין להזיז אותו בשבת, כדין מוקצה.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. גם כשהוא כן מתנדנד, יש צד בפוסקים שפסיק רישא בדרבנן מותר [השעה"צ הביא א"ז ממש לגבי שאלה זו בש"ט סוף ס"ק י"ט], אך בזה לבד באמת היה צריך להחמיר,
    ומ"מ בנידון דידן שהוא פ"ר דלא איכפת ליה (שזה לבד צד להקל כמבואר בש"כ) וזה רק דרבנן, יתכן שכן אפשר להקל

  2. אתה מעיר נכון, אולם כפי שכבר כתבנו כמה פעמים, מהמשנה ברורה שטז ה נראה שהקל בפסיק רישא דלא ניחא ליה באיסורא דרבנן רק במקום צער.