שותף שמכר ללא רשות השותפים

שאלה:

כבוד הרב שלום,
אודה לכת"ר על המענה לשאלה הבאה:
שני שותפים רכשו יחד ארבע דירות וחילקו ביניהם את ההכנסות משכירות באופן שווה. שתי דירות נרשמו על שם שותף אחד ושניים על שם שותף שני. לפני כשנתיים אחת הדירות שהייתה רשומה על שם אחד השותפים נמכרה ללא ידיעה, וממילא ללא הסכמת השותף השני.
השותפים חלוקים ביניהם, מה הוא הסכום שנדרש לשלם השותף שמכר את הדירה לשותף שלא הסכים לכך. האם עליו לשלם לפי ערך השוק ביום המכירה או שמא עליו לשלם לפי ערך השוק במועד הנוכחי.

תשובה:

שלום וברכה,

השותף שמכר ללא רשות לא צריך לשלם כסף, אלא מיד שמכר נחשב שחלק את השותפות כנגד מה שמכר, ולכן מיד שמכר דירה ללא הסכמה נחשב שחלק את השותפות והשותף השני זוכה בדירה אחת כנגד שבשווי של הדירה שמכר. והשומא תהיה לפי המחיר בשעת המכירה. למשל: אם שותף מכר דירה אחת במיליון ש"ח, השני זוכה בדירה בשווי מיליון. ואם אח"כ התייקרה הדירה היוקר שייך לשותף האחד שזכה בדירה.

בהצלחה.

מקורות:

השותף שמכר דירה שלא כדין נחשב שחלק את השותפות, והשני זוכה בנכס שווה לנכס שלקח הראשון. ואם אח"כ התייקרו הדירות היוקר שייך לשותף כיון שהדירה שייכת לו אישית ולא לשותפות.