רכשת מנוי – ריבית

שאלה:

יש הרבה מקומות כמו קייטנות וכדו’ שעושים הנחה לנרשמים מראש עד תאריך מסוים. כמו כן בתשלום חופשי חודשי ברב קו, או בכרטיס כניסה למקווה ודומיהם, זה לא ”הקדמת המעות”? אין בכך בעיה של ריבית?
מותר לאפות חלות בתנור בשרי בן יומו? זה לא נכלל באיסור לאפות לחם בשרי?

תשובה:

שלום וברכה,

פוסקי זמנינו סוברים שרכישת מנוי או רכישת כרטיסיה, הוא כדי להבטיח לקוחות וההוזלה לא באה בגלל הקדמת המעות אלא כדי להבטיח לקוחות, שאם יש רוכש שרכש מנוי חודשי/שנתי מובטח לו הלקוח. וכן לקוח שרכש עשרה כניסות הרוויח לקוח שרכש עשר כניסות.

ומאחר ומדובר בריבית דרך ממכר, גם אם כוונת המוכר כדי להרוויח מעות ומוזיל, אך כיון שלא ניכר שעושה כדי להרוויח כסף אלא כדי להרוויח לקוחות יש להתיר בריבית דרך מקח.

בהצלחה.