נטילת ריטלין בשבת

שאלה:

האם מותר ליטול ריטלין בחג או בשבת למטרת שיפור איכות הלימוד.
(למי שרגיל בקביעות/וכן למי שנוטל רק מידי פעם)

תשובה:

אם המצב יחסית בסדר רק קשה קצת להתרכז לאורך זמן, לכאורה יש להמנע מלקחת בשבת. התופעות האלו של חוסר ריכוז אינן נעימות, אבל קשה להגדיר זאת כחולי המתיר רפואה בשבת. אמנם אם יש חוסר שיווי משקל נפשי, חוסר שינה, מצבי רוח וכדומה, ודאי מותר לקחת בשבת.

מקורות:

ראה עוד כאן.

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. שו"ע שכא סעיף יח מוכיח שאם התחיל מערב שבת מותר להמשיך, כל שיש סכנת היזק והתחיל מערב שבת מקילים בפרט בכדורים של ימנו.
    עוד דבר, ריטלין זה לא בדיוק כדור שמיועד לרפואה אלא לחיזוק\שיפור מערכות הגוף וזה עוד סניף להקל בימנו
    דבר נוסף (אבל ממש לא צריך להגיע לזה), ילד מתחת לגיל 9 ויש אומרים מתחת לגיל 13, זה הרבה יותר קל.
    כמו שכבר ציינתי בעבר, הספר המופלא והנכבד שמירת שבת כהלכתה הוא אחד מספרי היסוד החשובים בהלכות שבת, אבל אין חובה לפסוק הלכה רק ממנו.
    רוב ככל הפוסקים מקילים בריטלין לילדים בשבת, זה מבחינה הלכתית, אם כי בלי קשר, נוירולוגים ממליצים כן לעשות יום אחד הפסקה בשבוע ללא ריטלין.

  2. הסברתי שכאשר לצורך הרפואה נדרשת רציפות כמו במקרה של השו"ע "שכך דרך רפואתו וכו'", ודאי מותר, כמו באנטיביוטיקה, בריטלין בדרך כלל אין נושא של רציפות, ואתה עוד מציין שההמלצה היא להפסיק יום אחד.
    איננו פוסקים "רק מתוך הספר שמירת שבת כהלכתה", אני מניח שראית כאן באתר מקורות רבים ויפים במיגוון נושאים, משתדלים להביא את ההלכה המקובלת, ומה שהבאת "רוב הפוסקים" איננו מוכר לו ולא עמדתי למנין…

  3. ההמלצה הרפואית הוא להפסיק יום אחד, אבל מדוע דווקא בשבת?
    אני יכול לומר שיש ילדים שאני מכיר שללא כדור ריטלין כל השבת עלולה להפוך למייגעת מאוד עבור ההורים ושאר האחים כאשר הילד עם הפרעת הקשב פשוט לא מסוגל לשבת יותר מדקה וחצי בלי לקפץ ולהשתולל ולייגע את כל בני הבית וזה עלול להיות מסתכל מאוד.
    זו בהחלט סיבה מספיק טובה לעשות את ההפסקה ביום שישי בו ממילא יום הלימודים קצר מאוד, וכך בשבת יש נחת לילד, להוריו ולאחיו.
    תסכים איתי שזו סיבה טובה מספיק כדי להתיר דבר שממילא שנוי במחלוקת אם בכלל חשיב רפואה בשבת, ולכל הפחות זה לא גרע מחולה שאין בו סכנה שבזה לא גזרו שחיקת סממנים.