שימוש בקבצי מידע או ספרים תורניים ברשת

שאלה:

שלום,

כיום בעידן המדיה, ניתן להשיג כמעט כל ספר שרוצים בקובץ pdf שמועבר ברשת. השאלה הנשאלת היא האם מותר להשתמש בקבצים הללו כאשר בהרבה מאוד מהמקרים בעל הספר אינו מודע כלל שהקבצים זלגו לרשת ואף מביע התנגדות לשימוש בקבצים הללו.
שאלה חשובה נוספת, מה הדין כאשר אין ספרים שניתן לרכוש אותם, והקבצים הם הדבר היחיד שקיים, ובעל הספרים מתנגד בתוקף שישתמשו בהם.

תודה רבה,

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה חל איסור הפרת זכויות יוצרים ולכן חל איסור להשתמש בקבצים שפורסמו באינטרנט ללא רשות הבעלים. יש שנוטים לומר שאם התפרסם באינטרנט הרי הזכויות הם כזוטו של ים, אבל קשה לקבל את הדברים שספרים שמפורסמים הם זוטו של ים, כיון שרואים שהבעלים עדיין מוכרים ומתפרנסים מהיצירה שלהם, וא"כ הבעלות על היצירה עדיין מוחזקת בידיהם, על כן אין היתר בשימוש קבצים אלו.

יתכן שיהיה מותר להשתמש בקבצים אלו שימוש הוגן שמעוגן בחוק. כיון שהחוק מתיר העתקה לצורך שימוש הוגן.

ספרים שאזלו מהשוק ועדיין הבעלים לא מעוניינים לפרסם, פירושו שהם רוצים לחדש את המלאי ולכן הבעלות עדיין ברשותם ואסור להעתיק מהם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה עלון המשפט גיליון מספר 39 מאמר של הגאון הר שפרן שליט"א.