ישיבות שלא מקבלות בחורים

שאלה:

שלום רב. אני גר בקהילה חשובה בחו"ל (באירופה). פה בעיר יש שתי ישיבות קטנות בלבד לבחורים רגילים (מבן 15 לבן 18). בחור חשוב אחד בעל כשרון, רצה להתקבל לאחד מהישובות אבל מאיזה סיבה, לא קיבלו אותו. מחוסר ברירה, הוא מתבקש להתקבל לישיבה השנית. הישיבה השנית אומרת שבעצם רוצים לקבל אותו אלא שכבר קיבלו המקסימום (26 בחורים) לשנה הבאה ואין מקום לבחור הזה. הבחור לא רוצה בשום פנים ואופן ללמוד בישיבה בעיר אחרת רחוק מביתו. האם יש אחריות משותפת על שתי הישיבות לסדר ביניהם איזה מהם תקבל אותו או האם שתיהן יכולין ליפטר מהבעיה ועי"כ להכריח אותו ללמוד בישיבה בעיר אחרת (ועוד לא נודע אם גם הם יקבלו אותו או לא….) נגד רצונו ונגד רצון הוריו? חשוב להדגיש שראש הישיבה של הישיבה השנית הוא דוד של הבחור הנ"ל (אחיו של אמו). האם כבר יש פסקי דין על שאלה כזאת?

תשובה:

שלום וברכה

קשה לומר שיש מחוייבות פורמלית על פי דין לקבל בחור, בפרט שיש שתי ישיבות וכל אחת משליכה את הבעיה על הישיבה השניה, אבל בהחלט לטעמי אמורה להיות מחוייבת קהילתית בסיסית, והדבר הזה אמור לעבור דרך רבני המקום. לכן אני מציע לפנות לרב מקומי שהוא בעל השפעה על הישיבה שיבקש מהם לקבל את הנער הזה. אין מקום לגרום לנער [במידה והוא מתאים לישיבה…] לנסוע רחוק כל כך כדי ללמוד תורה. מי שמקבל אמון מהקהיה לפתוח מוסד ציבורי, צריך לעשות צעדים הכרחיים למען אנשי הקהילה.

בהצלחה רבה