נדר צדקה

שאלה:

שלום!

לפני כמה שנים אמרתי והחלטתי לתת לחבר שלי -שצריך טיפולים רגשיים- שאני מייעד לו 5 אלפים בבנק שלי בשבילו.

עכשיו איננו זוכר האם זה 5 אלפים דולר או ש"ח

שאלה:

האם בידי חבר שלי למחול בכלל? למחול שיהיה רק שקל?
האם בכלל אני מחוייב?
האם יש עצה אחרת?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

הנושא אינו החבר, כיון שלא נעשה שום קנין ביניכם, זו היתה סוג של הבטחה לתת מתנה. במידה והוא נזקק לצדקה, וזה נדרי צדקה, אז מתחילה שאלה, אבל אם אינו זקוק לצדקה, א גם זה אין כאן, יש הבטחה לתת מתנה שאולי לא מומשה. גם אם הוא זקוק לצדקה, הנוסח שאתה אומר לא נשמע נדר, בפרט שהוא היה מותנה בכך שילך לטיפול, ואם לא הלך אין ענין. זה יותר נשמע דירבון ללכת לטיפול, ואני בטוח שגם בשעת מעשה היה ברור שיתכן מאוד שלא ירצה לקחת, זה היה רק סוג של עידוד כזה שכולם מבינים שלא ממש עומד משהו מאחוריו בהכרח. לגבי השאלה אם זה שקל או דולר, תלוי איך אתם מדברים בדרך כלל, כאן בארץ אף אחד לא ידבר בדולרים.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שאלה מענינת, לכאורה התקנה שלא לאכול לפני קיום מצוה היא תקנת חז"ל ביחס למצוות המחוייבות, אבל כאשר אדם מחייב עצמו בנדר, אזי אדרבה, מה שלא נכלל בנדרו אין לוט בכך חיוב, ואין תקנת חז"ל להרחיב את נדריו [זאת מלבד דברי הרמ"א לבי סעודה לפני מנחה גדולה שמותר, שלדבריו ודאי אין דיון גם לדבריכם].