מצאנו כתוב שאני חייב כסף ואיני זוכר אם פרעתי

שאלה:

שלום!

אני עובר עכשיו על פנקס ישן שיש לי ואני מסופק האם אני מחוייב למישהו סכום?

האם אני מחוייב לתת מספק?

בדיני שמים?

תודה!

תשובה:

שלום וברכה,

לא פורט בשאלה מה הספק שלך, אני מבין שאתה רואה שכתוב בפנקס שאתה חייב לאחרים ואתה לא יודע אם פרעת את החוב. כיון שכתוב בפנקס שלווית וא"כ יש כאן ודאי הלוואה וספק פירעון והצד השני – המלווה גם טוען שלא זוכר אם החוב נפרע, הרי דינו כאיני יודע אם פרעתיך בשמא ושמא שחייב לצאת ידי שמים. אולם החיוב לצי"ש הוא מדת חסידות בלבד.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן עה סעיף י שאם אומר איני יודע אם פרעתי ואין הלה תובעו פטור מלשלם, ואם בא לצאת ידי שמים חייב לשלם. וכתב בש"ך סימן פח ס"ק לו שהחיוב של לצי"ש בסעיף זה הוא מדת חסידות ולא מעיקר הדין. וכן כתב בספר שערי יושר שער ה.