שאלה:
שלום
האם יש יתרון להדליק נר נשמה בערב שלושת הרגלים, גם בבית וגם בבית הכנסת?
תודה רבה!
תשובה:
בזמנינו שבבית הכנסת יש תאורת חשמל פחות יש בכך ענין. אבל בעיקרו של דבר ובזמנם, ההדלקה בבית הכנסת היא זו החשובה יותר כיון שבכך מאירים את המקום לתורה ולתפילה.
מקורות:
בשו"ת תורה לשמה (תקכ) שכתב לבאר מעלת וטעם הדלקת הנר לעילוי נשמה, וז"ל: דע כי כתב רבינו בחיי ז"ל בפ' תרומה וז"ל: וידוע כי הנשמה נהנית בהדלקת הנרות והיא מתהלכת בעדוני ההוד והשמחה ומתפשטת ומתרחבת מתוך הנאת האורה מפני שהיא חתיכת אור חצובה מאור השכל, ומן הטעם הזה נמשכת אחר האור שהוא מינה אעפ"י שהוא אור גופני והנשמה אור רוחני זך ופשוט. ועל כן המשילה שלמה הע"ה לנר הוא שאמר נר ה' נשמת אדם עכ"ל. הרי לך שהנשמה יש לה הנאה מן האור וכו'. ועל כן בתוך השבעה אשר נפש הנפטר עודנה מצויה בתוך הבית כפי ההתחלקות וכמ"ש רבינו האר"י זצ"ל בטעם ז' ימי אבלות, לזה מדליקין נר שם [א"ה היינו בבית האבלים] בעבור הנאת הנפש, אך אחר ז' שמסתלקת לגמרי מן הבית אין טעם להדליק. וכן אם לא נפטר האדם שם אעפ"י שהאבלים הם שם, אין מדליקין. אך טוב להדליק נר תוך י"ב חודש בבית הכנסת למנוחת הנפטר, וכן בכל שנה ביום יא"ר צי"ט, והיינו כי צריך שיאמר בפיו בשעת הדלקת הנר שהוא מדליק הנר הזה למנוחת נפש פב"ב, ואז בקריאה זו שהוא מוציאה בפה יגיע הנאה לנפש האדם ההוא אפילו מרחוק, וכ"ש אם מדליק על המצבה עצמה ששם משכן חלק מחלקי הנפש. עכ"ל. ראה שם עוד.
ובאמת שלא מצאנו מקור למנהג הדלקת הנר בבית, אולם מאידך מנהג הדלקת הנר בבית הכנסת נזכר כבר בראשונים, וכמ"ש הרא"ש (יומא פ"ח סי' ט), ועי' בארחות חיים (הלכות ערב יום הכפורים אות יא) שכתב בזה"ל: כתב רבינו אשר, נוהגים שכל אחד מדליק נר בערב יום הכפורים לכפר על אביו ואמו, כי כבוד הוא להשי"ת, שנאמר באורים כבדו ה'. ומנהג ישראל תורה הוא. עכת"ד. וכן הוא בכל בו (סימן סח). וכ"כ הרמ"א (או"ח תרי ס"ד). ועי' בשו"ת מהרש"ל (סוף סימן מו) שכתב שאם שכח להדליק נר בערב שבת בבית הכנסת ביום פטירת אביו או אמו, כמו שרגילים להדליק בכל ארץ אשכנז מותר לומר לגוי להדליק הנר בבין השמשות, שמאחר שהעולם נזהרים בהדלקת הנר לכבוד אב ואם, נחשב כצורך גדול, ולכן יש להתיר. ע"כ. הרי שגם מה שנהגו להדליק ביום הזכרון היה דוקא בבית הכנסת. וכ"כ החת"ס (ח"ו סי' כז), ועי' שו"ת בצל החכמה (ח"ד סימן כט) שכתב שלדעת החת"ס הדלקה בביהכנ"ס עדיפא מהדלקה על קברו.