האם תשובה מרב מחייבת התרת נדרים – חכם שאסר

שאלה:

שלום כבוד הרב
רציתי לשאול מה הדין במקרה שאדם שואל רב שאלה בהלכה, ולאחר ששמע את התשובה או הפסיקה של הרב ובא לנהוג כך, התברר לו שיש דעה נוספת או שהפסיקה של אותו רב הייתה חומרא וכדו', האם צריך לעשות התרת נדרים בכדי לעשות לפי שיטה אחרת או פוסק אחר?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

אין צורך לעשות התרת נדרים. השאלה האם בכלל ניתן לשנות את הפסיקה אחרי שהתקבלה הוראת הרב. וזה קצת תלוי באופי השואל והנשאל, אם מדובר באדם שהולך לרב מתוך מטרה לקבל את דבריו, יש לו לנהוג כפי שהורה, שכן יש לנו כלל חכם שהורה אין חכם אחר רשאי להתיר, באותו חפץ כמובן ולא במקרה זהה שיתקבל בעתיד. ובמקרה כזה לא תועיל התרה [טעם דין זה או משום כבוד החכם הראשון או משום דין שויא אנפשיה שגם בו נחלקו הפוסקים אם הוא מדין נדר שמועילה בו התרה או לא].

אמנם אם לא קיבל אותו לרבו ולא התכוון בהכרח לנהוג כפי דבריו אלא בא לקבל אינפורמציה על הלכה זו, לפעמים גם הנשאל אינו ממש רב פורמלי, באופנים אלו אין דין חכם שהורה. לכן תמיד כאן באתר כשאנשים שואלים אם למה שאנחנו אומרים יש דין חכם שהורה, התשובה היא שאין לזה דין חכם שהורה וניתן לשאול רב אחר.

מקורות:

ראה כאן שיעור רחב בענין זה מהרב צבי רייזמן.