מקום פתח הצוואר – צניעות

שאלה:

שלום כבוד הרב
רציתי לשאול בהלכות צניעות, מה האשה חייבת לכסות מן הדין בחזה מתחת הצואר, ראיתי בספרי קיצורים שכותבים שצריכים לכסות עד השני העצמות סמוך לצואר, השאלה האם זה חובה, או מנהג בנות ישראל. דאם רק הוא מנהג בנות ישראל אולי אפשר להקל במקומות שלא נוהגים לכסות כן, אבל א"כ מה השיעור.
נדמה לי שראיתי באחד הספרים של מרן הרב עובדיה כשמדבר אם הבעל יכול להסתכל באשתו נדה כשמנקת את בנה, שכתב שהאשה צריכה לכסות עצמה סמוך לדדים, והסתפקתי אם כוונתו שרק זה אסור, אבל מכסה את זה אפילו שלא מכסה עד השני העצמות אולי זה בסדר?

תשובה:

שלום וברכה

בפוסקים נקטו באופן פשוט שהצוואר הוא מקומות הגלויים והחזה הוא מקומות המכוסים, ראה שו"ע אבהע"ז סי' פג, וראה מג"א סי' ד ס"ק כג, ולכן, ברגע שמסתיים הצוואר שזה בעצם הבריח, שם מתחיל החזה שהוא מקומות הגלויים. בכל הנוגע לשיפוע של הכתפיים זה לא מספיק מוגדר וכבר דיברו בזה אבל לענינינו, ההגדרה ברורה, רק הצוואר מותר לגלות ולא החזה אפילו במעט. לגבי השקע הזה שהוא בצורת וי בין חלקי העצם, מעיקר הדין ודאי מותר לגלותו ויש בקהילות החסידים כאלו שמחמירות בזה. אבל למטה משם אסור לגלות.