מלאכת בורר ביו"ט / פתיחת בקבוקי שתייה ביום טוב

שאלה:

האם יש איסור בורר ביו"ט?
ומי שמחמיר לא לפתוח בקבוקים בשבת האם יש להקל ביו"ט?
תזכה למצות

תשובה:

אסור לברור ביום טוב בכלי המיוחד לברירה, אבל לברור ביד או בקערה מותר, וצריך לעשות באופן הקל ביותר עבורו, כלומר, אם בשבת יש חובה לברור אוכל מפסולת, כאן זה תלוי מה נוח וקל יותר.

לגבי איסור פתיחת בקבוקים אין הבדל בין שבת ליום טוב, ראה שו"ע סי' תקט סעי' ה שאסור להכשיר כלי ביום טוב והוא הדין בנדון דידן.

חג שמח.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות יום טוב סימן תקי סעיף א – ד

סעיף א

מוללין מלילות ומפרכין קטניות כדרכן, בי"ט; ומנפח מעט מעט ואוכל, ואפילו בקנון ותמחוי, אבל לא בטבלה ולא בנפה ולא בכברה.

סעיף ב

הבורר קטניות בי"ט בורר כדרכו בחיקו ובתמחוי, (אם רוצה לאכלו בו ביום) (המגיד פ"ג), אבל לא בטבלה ולא בנפה ולא בכברה. בד"א, כשהאוכל מרובה על הפסולת; אבל אם היתה הפסולת מרובה על האוכל, בורר את האוכל ומניח את הפסולת. ואם היה טורח בברירת הפסולת מן האוכל יותר מטורח ברירת האוכל מן הפסולת, אעפ"י שהאוכל מרובה בורר את האוכל ומניח את הפסולת. הגה: ולוזים ובטנים שנשתברו ועדיין בקליפיהם, לא מקרי הקליפה פסולת כיון דאורחייהו בהכי ועדיין מעורבין (טור).

סעיף ג

אין מסננים החרדל במסננת שלו ואין ממתקין אותו בגחלת של עץ; אבל בשל מתכות, מותר.

סעיף ד

אין תולין המשמרת בי"ט לסנן בה שמרים, אבל אם היתה תלויה ועומדת מותר ליתן בה שמרים לסננן; ומערים ותולה אותם ליתן בה רמונים, ואחר כך נותן בה שמרים. הגה: ושאר דיני סינון, בי"ט כמו בשבת כדאיתא סי' שי"ט (ב"י).