יורש שתובע שבח שאביו השביח בקרקע

שאלה:

שלום וברכה,
קיבלתי מירושה מאבי שטח אדמה גדול,לאחר שהתחתנתי בעלי ז"ל שתל עצים וטיפל בקרקע.בעלי ז"ל השקיע את כל ההוצאה של העצים וכן את המים וכו'.
את הרווח מהפירות בעלי לקח לעצמו ועזר לי בהוצאות המחייה מעט.הוא חי איתי בדירה שלי ,אני שילמתי חשמל,ארנונה וכן את רוב האוכל אני קניתי.בהערכה אם ההוצאות היו 10000 שח בחודש אני שילמתי 8 והוא 2.
לא היו לנו ילדים,ולבעלי יש בן מנישואין קודמים.
הבן דורש ממני שאתן לו שבח על כל ההשקעה של השטח והעצים,והצינורות וכו'.הוא אומר לי שאבא שלו השקיע מאות אלפים ואתן לו חצי.
אני צריכה לשלם לו?
האם אני יכולה להגיד לו שאבא שלך מעולם לא אמר שאתן לך שבח עצים ועוד שאני פירנסתי רוב מוחלט מההוצאות של הבית?

תשובה:

שלום וברכה,

בעלך ז"ל מעולם לא תבע את ההוצאות שהשקיע, ולכן אין חובה לשלם לבן של בעלך כלל וכלל. ואין לו זכות תביעה.

בהצלחה.

מקורות:

אדם שירד לשדה חברו מותר לו לדרוש הוצאות ושבח שהשביח לחברו. אולם אם ירד על דעת שלא לקבל תשלום אין לו זכות לגבות תשלום, כמבואר בקצות ובנתיבות סימן יב. במקרה שלך שהייתם חיים כבעל ואשה ואת הכנסת אותו לגור בדירה שלכם, והוא השקיע בקרקע כדי להפיק רווחים, מסתבר שירד שלא על דעת לדרוש תשלום אלא להשביח לך את הקרקע כדי שיהיה לכן מקור פרנסה. וכן ניתן לומר שכיון שהוא בא לדור בביתך הוא לא תיכנן לדרוש תשלום. וכיון שמעולם לא תבע תשלום ומסתבר יותר שירד על דעת שלא לדרוש תשלום, ומה עוד שהקרקע רשומה על שמך ואת מוחזקת, ולכן אין זכות לבן לדרוש תשלום.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בעלי ז"ל תבע ממני הוצאות הקרקע רק שהייתה מריבה ועניין הגירושים עלה לאויר,ואמר שאם הוא עוזב הוא רוצה פיצוי.
    האם זה משנה את פסק ההלכה?