לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

השבת אבדה לנכדים שרובם חילונים

שאלה:

רקע לשאלה:
סבא יהודי אורתודוקסי, מצא תיק עם המון כסף מזומן.
התיק הזה בוודאות שייך ל-בן שלו. הבן כמובן הבחין בשלב מסוים שהתיק הזה אבד לו.
אבל הוא לא יודע שהסבא [אביו] מצא את התיק הזה, וכעת שומר את התיק הזה אצלו.
גם הבן הזה יהודי, אלא שהוא כבר אינו יהודי אורתודוקסי.
הסבא הזה יודע שהבן הזה תכנן לחלק את כל הכסף הזה ספציפית ל-בניו.
דהיינו לנכדים של הסבא שמצא את התיק הזה.
ומתוך כל הנכדים של הסבא,
יש מיעוט מנכדיו שעדיין יהודי אורתודוקסי.
כל השאר בוודאי אמורים להיות יהודים. אבל הם חילונים או התבוללו.
רוב הנכדים, אנשים שאוהבים לעזור לזולת.
לכן יש נכדים שעובדים בפיתוח טכנולוגיות.
יש נכדים שעובדים במערכת הביטחון,
יש נכדים שעובדים במערכת הרפואה,
אבל קיים גם לפחות נכד 1 שהתבולל לחלוטין,
וברור שכל כסף שיגיע אליו יגיע לגוים מוחלטים.
וקיים גם לפחות נכד 1 שהוא עבריין.
מצד 1:
כדי להכעיס הרי הוא אפיקורוס.
[כל עבירה הלכתית שנעשית כדי להכעיס?
או רק עבירה הלכתית חמורה שנעשית כדי להכעיס?].
והאפיקורוסים ועובדי עכו"ם, ומחללי שבת בפרהסיא,
אסור להחזיר להן אבדה כעכו"ם.
[.משנה תורה לרמב"ם. ספר נזקים.
הלכות גזילה ואבידה. פרק יא. הלכה ב.].
מצד 2:
חילוני בדורנו אינו בוודאות אפיקורוס.
אפילו אם הוא [חלילה] מחלל שבת בפרהסיא, ומקיים עבירות הלכתיות כדי להכעיס?
אלא הינו בגדר: ספק תינוק שנשבה?
לכן יש לחלל עליו שבת לספק הצלת נפשו ולהצלת נפשו,
וגם להמנע מלדבר עליו לשון הרע שלא לתועלת?
השאלות:
האם חובה להשיב אבדה לחילוני, משום שהוא בגדר ספק תינוק שנשבה?
האם משום חובת השבת אבדה, הסבא הזה מוכרח להשיב את הכסף לבנו,
כדי שיחלק לנכדיו, למרות שרובם חילונים, ומיעוטם אפילו התבולל ו/או עברין?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

האיסור להשיב לאפיקורס או לגוי דווקא אם משיב להם עצמם, אבל אם משיב לבעל האבדה ובעל האבדה יחלק את הכסף לגוי ולאפיקורס אין איסור השבה, כיון שמחזיר ליהודי. ולכן הסבא חייב להשיב את האבדה לבנו, והבן מחלק את הכסף לכל מי שיחפוץ.

מלבד זאת כפי שכתבת שכיום יש חובה להשיב אבדה לחילוני, כיון שאינם מומרים אלא כתינוקות שנישבו.

בהצלחה.