שאלה:
שבת של אירוע משפחתי, שכל אחד ישן בביתו. ואוכלים באולם משותף.
האם ניתן להדליק באולם עשרות נשים באותו שלחן [לא על השלחן ממש שאוכל, אלא בפינת הדלקה]. והאם זה לכתחילה?
תשובה:
שלום וברכה
בני אשכנז מברכים על תוספת אורה, ולכן יוכלו להקל בזה במידה ואינם יכולים להדליק בבית, כיון שבאים מוקדם לסעודה. שהרי עיקר מקום ההדלקה הוא במקום סעודה, ולכן אף שזה תוספת אורה מותר.
בנות ספרד שאינן מברכות על תוספת אורה לא יוכלו להדליק כך, ובשעת הדחק שאינן יכולות להדליק בביתן, אחת תברך בקול והאחרות יצאו ידי חובה בברכתה.
מקורות:
ראה בהרחבה בס' ארחות שבת פרק לג סעיף קמג.
ובמידה ורוצים להדליק בדירה היכן שלנים. האם ניתן להדליק בסלון [למרות שזה לא החדר שינה ולא אוכלים שם]. או רק בחדר שישנים בפועל?
האם מועיל לאכול משהו בסלון בליל שבת שחוזרים מהסעודה?
אפשר להדליק בסלון, לא מועיל לאכול שם מזונות,
אבל צריך ליהנות מהנרות, או שהולכים לאולם מאוחר ונהנים לפני, או ששמים נרות גדולים שמספיקים עד שחוזרים בלילה [די נדיר ולא פרקטי].
כלומר לא מספיק "תוספת אורה"? צריך ממש להנות מהנר? למשל להדליק כאשר אור החשמל מכובה?
זה עוד נושא ולא מה שדיברתי, בין אם מברכים על תוספת אורה בין אם לא, בין אם חשמל מפריע בין אם לא, הדלקה במקום שאתה לא נמצא שם אינה כלום.
לא הובנתי
התכוונתי לשאול האם שאשה מדליקה בסלון, ולא אוכלת שם. והיא נשארת להנות. אבל יש בפועל אור חשמל. האם זה נקרא הנאה?
תלוי לפי מנהגה, אשה שמקפידה תמיד לכבות את אור החשמל קודם, תכבה גם במקרה זה, ואשה שלא מקפידה על כך, בהכרח סוברת שההנאה אינה רק שיהיה לה אור באופן טכני, אלא יש תענג וכבוד באור הנרות החגיגי, ואז גם כאן. אינני רואה הבדל לענין שאלה זו בין אם היא אוכלת שם או לא. וראוי מאוד באמת להקפיד לכבות את אור החשמל לפני ההדלקה ולהדליקו לשם מצות הדלקת נרות.
השאר תגובה