הבטיח לעשות עבודה בחנם

שאלה:

אשה אחת כתבה בוואסאפ שלה שהיא למדה באוניברסיטה לעזור ליולדות ללא תרופת המרדימות אותן, וצריכה לעשות 10 לידות בחנם כדי שהאניברסיטה תתן לה "תואר". וכתבה שהעשר נשים הראשונות שיכתבו לה יקבלו את השירות חנם. ואשה אחת כתבה לה, ואמר לה זכית לקבל השירות בחנם, ואחרי כמה שבועות התקשרה לה ואמר לה שלא תעשה לה העבודה בחנם, כי כבר עשתה 10 לידות חנם בתוך אותם שבועות. והאשה שנרשמה טוענת, נכון את עשית 10 לידות, אבל את אמרת שמי שהעשר נשים ראשונות שתתרשמו ויכתבו לה ואטסאפ יקבלו חנם ואני הייתי מעשרה ראשונות

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה, הדולה יכולה לחזור בה ולא חייבת לתת עבודה ללא תשלום. כדין כל פועל שנשר לעבוד בחינם שיכול לחזור בו באמצע.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן שלג בואר שפועל יכול לחזור באמצע העבודה כין שכתוב כי לי בני ישראל עבדים ודרשו חז"ל ולא עבדים לעבדים. אולם בדבר האבוד – שיש הפסד אם יחזור בו, אסור לפועל לחזור באמצע. וכתב השו"ע שם סעיף ה שאם עובד בחינם מותר לפועל לחזור גם בדבר האבד. ועיין שם בש"ך ובנתיבות אם יכול להכריח את העובד שיעבוד בשכר. אבל ודאי שלעבוד בחינם לא חייב בדבר האבד.