ריבית כשמציע שני מסלולי תשלומים

שאלה:

כידוע אסור לבעל חנות למכור יותר יקר בתשלומים, כי זה איסור ריבית.
שאלתי אחד מהם מדוע עושה כך. ענה לי שבעקרון המחיר האמיתי הוא המחיר המאוחר, ומי שמשלם מזומן מיד זה מחיר הנחה.
האם זה נכון ? או שזה סתם תרמית.
[לו כולם היו משלמים בזמן מאוחר "קבוע" לדוגמא איחור של 30 יום, הייתי מבין סברא זו, שאז המחיר האמיתי, למרות שעפ"י הלכה זה לא הזמן האמיתי, אולם יתכן שהציבור גם יכול לקבוע ביניהם זמן מסוים לתשלום.
אבל ברגע שגם המשלמים באיחור, אזי כל אחד זה משהו אחר, אחד 30 ואחד 60 וכו', אז לכאורה כבר לא שייך לומר סברא זו

תשובה:

שלום וברכה,

אם המוכר קובע שני אופציות של תשלומים נחשב שיש כאן שני מחירים, או מוקדם בזול או מאוחר ביוקר ויש בזה משום איסור ריבית אם קונה ביותר ומשלם באיחור. בסוגי עסקאות שמקובל לשלם בהקפה דעת מהמר"ם אריק שמותר להוזיל למי שמשלם מראש, אבל במכירה רגילה אין היתר בזה.

בהצלחה.