עדות חילוני בקידושין

שאלה:

בס״ד
האם קידושין יכולים להתקיים כאשר אחד מעדי הקידושין היה חילוני בזמן הקידושין? משום שיש את העניין של ״תינוקות שנשבו״ שמכשיר עד חילוני לעדות בכלל ולעדות קידושין בפרט. ואם העד החילוני חזר בתשובה לאחר כמה שנים זה מחזק את העניין של ״תינוקות שנשבו״?

תשובה:

שלום רב,

הנושא של תינוק שנשבה היום בחילונים בימינו זה נושא רחב, ומן הסתם זה גם תלוי בסיטואציה. אבל הנושא שאת מעלה לא בהכרח תלוי בשאלה הכללית האם יש בהם דין תינוקות שנישבו או לא.

בקובץ ישורון חלק יב שם דנו בהרחבה בעניין זה, והוכיחו שאדם שאינו שומר מצוות כלל גם אינו מרגיש עצמו מחוייב ב"לא תענה ברעך עד שקר". כלומר, מאחר שהוא לא מרגיש שיש עליו איסור של עדות שקר ממילא הוא פסול לעדות וכבר לא משנה על מה הוא מעיד – אמת או שקר, עצם העובדה שהוא אינו מרגיש מחוייב בדבר פוסל אותו לעדות. לכן, בזמן העדות – בעת הקידושין מאחר שהוא לא היה שומר מצוות, הוא פסול לעדות.