מוקצה בטלטל מן הצד / אלישע בן אבויה

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
בעניין מוקצה, האם יוצא שכל מוקצה(ואפילו מחמת חסרון כיס) ניתן להזיזו ע"י טלטול מן הצד?

*ראיתי מוזכר בש"ס מימרות של אלישע בן אבויה, מה הפשט האם לא אמורים להמנע מלקבל תורתו?

תודה

תשובה:

עד כמה שמותר טלטול מן הצד, באופנים שמועיל, זה נכון לכל מוקצה.

הנושא בגמרא על רבי מאיר היה שראה עצמו כתלמידו, ובזה דנו אם ניתן להיות תלמיד באופן של תוכו אכל קליפתו זרק, אבל מה שיש מימרא כזו או אחרת ממנו אין בכך כלום. ואגב, לדעת הירושלמי אלישע בן אבויה חזר בתשובה לפני פטירתו:

בתלמוד הירושלמי (חגיגה פרק ב הלכה א) מובא הסיפור הבא בקשר למיתתו של אלישע בן אבויה:

לאחר ימים חלה אלישע. אתון ואמרון לרבי מאיר: הא רבך באיש.

אזל, בעי מבקרתיה ואשכחיה באיש (בא רבי מאיר וביקרו וראה שהוא גוסס),

א"ל: לית את חזר בך?

א"ל: ואין חזרין, מקבלין?

א"ל: ולא כן כתיב: "תשב אנוש עד דכא" – עד דכדוכה של נפש מקבלין!

באותה שעה בכה אלישע ונפטר ומת והיה רבי מאיר שמח בלבו ואומר:

דומה שמתוך תשובה נפטר רבי…