שאלה:
שלום לרבני בית ההוראה
רצוני לשאול האם יש שיעור לאורך הפאה, מה שקרה בשנים אחרונות שגם הנשים הצנועות, נשות אברכים, ונשים בעלי בתים חרדים, התחילו ללבוש פאות קצת יותר ארוכות ממה שהיו משתמשים לפני כעשר שנים, מדובר כאן על כארבע אצבעות מתחת לכתפיים, השאלה שלי, אם כאן (מקסיקו) כך רגילות ללבוש הנשים הצנועות, האם יהיה מותר ללבוש פאה באורך כזה או לא, כי בעבר היו מקפידות שלא תעבור אורך הפאה החלק הנמוך של הכתפיים, והיום כבר לובשות קצת יותר ארוך מזה.
תשובה:
שלום וברכה
אינני יודע לומר מה האורך המתאים, זה לא משהו שנמדד בסנטימטרים, אלא שהפאה תהיה צנועה ועדינה, כמנהג נשות האברכים יראות ה'. מה שתואם את הכלל הזה זה בסדר.
שבת שלום ומבורך.
אכן בספרי הפוסקים אין הגדרות בסנטימטרים או "עד הכתף" כפי שהמציאו ללא שום מקור בהלכה, אלא הגדר היחיד הוא שלא תהיה חריגה ובולטת ממנהג המקום.
וכן כתב הגאון רבי משה שטרנבוך שליט"א, ראב"ד העדה החרדית בירושלים, בספרו דת והלכה סימן א': "קשה לתאר או לפרש כללים באיזה אופן הוה פריצות או לא, והעיקר שלא לעורר תימהון… אי אפשר לקבוע בזה שום כללים, אלא דבר אחד יש לזכור תמיד, שבצניעות פשוטו כמשמעו שלא תתבלט בתיקון שערותיה שיסתכלו עליה דוקא".
ולכן הכל תלוי במנהג המקום, ואם הפאה יוצאת דופן ממנהג הנשים באותו מקום, אסורה היא משום פריצות. וזהו כלל בסיסי בהלכות צניעות; שיהיה מכוסה מה שצריך להיות מכוסה, ולא יהיה חריג ובולט.
וכן היא דעת הגר"ח קניבסקי זצ"ל שהביא הרב יעקב צבי בוצ'קובסקי בספר "בנות מלכים" בשם הגרא"ח שצ'יגל שליט"א מח"ס "דולה ומשקה", שאמר לו הגר"ח קניבסקי ש"לגדרי הצניעות בפאה נכרית אין גדר ברור בהלכה, והוא משתנה לפי המציאות".
וכן היא דעת הגרש"ז אויערבאך בספר "ועלהו לא יבול" (תשובות הגרש"ז, חלק ג' עמ' ע'): "התפרסמו גדרי צניעות בפאות נכריות של נשים, שהתייחסו לצבע הפאות, לאורכן, לצורתן וכו'. גם שמו של הרב הוזכר ביחס לגדרים אלו. שאלתי את הרב ביחס לגדרים השונים שהתפרסמו: האם זה נכון שאסור שפאות נכריות תהיינה בצבע כזה וכזה? וענה: 'אני לא יודע'. המשכתי לשאול אותו על גדרים נוספים שהתפרסמו, האם כך נכון לומר? על הכל ענה לי הרב: 'אני לא יודע, אינני מבין בזה'. לבסוף אמר לי: אני לא יודע לומר לך גדרים בענין פאות נכריות של נשים, אך הכלל הוא שמה שבנות ישראל הכשרות נוהגות – זה בסדר".
בדבריך חסרה ההגדרה העיקרית, מה שמקובל בין נשים יראות שמים, נשום אברכים המקפידות על צניעות. מי שגר במקום שאין שם נשים יראות שמים, מנהג המקום לא יקבע את ארחותיו כמובן.
כמובן, הדגש בדברי הגרש"ז הוא "הנשים הכשרות". נשים המזלזלות בשאר מצוות – אינן נקראות נשים כשרות, אלא רק המדקדקות בכל המצוות.
השאר תגובה