אדם עושה דין לעצמו?

שאלה:

בעבר למדתי בישיבה גדולה מסויימת. הישיבה לקחה ממני (בשגגה) שכר לימוד על 2 חדשים מיותרים, שבהם לא למדתי בה.

כיום אני לומד בבית מדרש הסמוך לאותה הישיבה, לתקופה של כמה חדשים;
האם מותר לי על פי דין לאכול בחדשים אלו בחדר האוכל של הישיבה, בלי לשלם על כך, על סמך אותו חוב שהישיבה חייבת לי מכבר?

(1. מכמה סיבות, אינני רוצה לתבוע את הכסף מהישיבה באופן ישיר.

2. להעיר שזו ישיבה של יותר מ600 בחורים, והאוכל אינו בצמצום בדיוק אלא בשפע

3. ברור לי, שאם הייתי מעמיד בפני הישיבה את הברירה: לשלם לי בכסף או בשימוש-בחדר-האוכל, היתה מעדיפה לשלם באוכל).

תודה מראש!

תשובה:

שלום וברכה,

אסור להיכנס לישיבה לקחת אוכל ללא רשות תמורת תשלום שלקחה הישיבה. אלא צריך לבקש מהישיבה החזר כספי על הטעות שהם גבו תשלום כפול.

עביד איניש דינא לנפשיה שייך אם אדם עשה עוול לחברו, שמותר לו לחטוף ממנו ואין צריך לטרוח אחריו לבית דין. אבל אדם שלקח מחברו מעות בטעות, ואם יודיע לו על הטעות יחזיר חברו מיד את הטעות, אין היתר לחטוף ממנו חפץ תמורת המעות, אלא יש לו להודיעו ולבקש שיחזיר לו את כספו.

ולכן אם הישיבה הייתה גובה בכוח תשלום שלא כדין היה היתר של עביד איניש וכו', אבל כאן שהישיבה לא גזלה, ואם יודיעו על הטעות יחזירו את הכסף, אין היתר לקחת דבר אחר תמורת הכסף, ואם גובה דבר אחר תמורת הכסף הרי עובר באיסור של חמסנות.

בהצלחה.