סוכן שמכר ביוקר למי שייכים הרווחים

שאלה:

שלום וברכה,
חבר שלי הציב דוכן לממכר עוגות, וכתב שלט שבו הגדיר 5 שקלים ליחידה.
באתי על דעת עצמי והחלפתי את השלט וכתבתי 6 שקלים ליחידה.
בסוף היום נמכרו 20 יחידות בעלות של 6 שקלים ליחידה.
לקחתי מהקופה שבמקום 20 שקלים והלכתי. זה הרווח עבור השינוי והתוספת שאני עשיתי.

האם מותר הדבר?
אשמח ואודה לנימוק…

תשובה:

שלום וברכה,

התוספת שקיבל המוכר שייך לבעל העוגות ולא שייך לאותו אחד שהציב את השלט על מחיר העוגות. ולמרות שבעל העוגות הסכים למכור במחיר זול, אם בסוף העוגות נמכרו במחיר יקר, התוספת לבעל העוגות בלבד.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן רכז סעיף ל אדם שנתן לשליח שימכור לו חפץ במחיר מסוים, והשליח מכר יותר יקר, ואין בו אונאה, י"א שהמקח קיים והתוספת שקיבל השליח שייך למשלח. וטעם הדבר כיון שכל תמורה שקיבל השליח עבור החפץ שייך לבעל החפץ.

וכזאת מצאנו בשו"ע סימן קפג סעיף ט אדם שנתן לשליח כסף שיפרע לבעלי חבות, והשליח התפשר עם הבעלי חובות ושילם להם פחות, המותר שייך למשלח. וכן בש"ך שם ס"ק טו אם נתן לשיח כסף שישלם למכס, והשליח בערמותו הצליח להעביר ולא לשלם למכס, הכסף חוזר למשלח, ולשליח מקבל שכ"ט בלבד. ומכאן מוכח ששליח שהצליח להרוויח הרווח לבעל המעות.

עוד מצאנו בשו"ע סימן שלב שלח שליח שישכור לו פועלים בד' זוזים ליום, והשליח שכר פועלים וקבע איתן בג', חייב המשלח לתת לפועלים ג' בלבד, וכתב הש"ך שהזוז הרביעי שייך לבעל הבית ולא לשליח, למרות שהוא גרם לרווח.

והרבה מתווכים נכשלים בדבר זה שמקבלים סחורה או שטחים למכירה ומצליחים לקבל תמורה גבוהה יותר ולוקחים את הרווח לעצמם, ואינם יודעים שכל התמורה שהצליחו לקבל שייך למשלח, ואין להם אלא שכ"ט.