כשרות הבשר – מה הנושא?

שאלה:

שלום וברכה.
רציתי לדעת על מה מטריפים בשר בקר ובשר עוף.
מה ההבדל בין אשכנזים לספרדים

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך מזכירה לי את אותו שבא לפני הלל הזקן ואמר לו "למדני את כל התורה על רגל אחת", אמר לו הלל "ואהבת לרעך כמוך, ואידך זיל גמור"… אבל בכל זאת בכמה מילים: יש שני נושאים מרכזיים בכשרות הבשר – 1. כשרות השחיטה. בענין זה יש כמה וכמה סימנים בשולחן ערוך איזו שחיטה כשרה ואינו פסולה, זה נוגע גם לגבי דיני הסכין, גם לגבי דיני השוחט, וגם לגבי דיני השחיטה עצמה, שיש בה פעולה מאוד מסויימת שאם חורגים ממנה היא נעשית נבלה או טריפה [הגרמה חלדה ושהייה, מושגים הלכתיים עמוסי פרטים]. 2. נושא הטריפות בבהמה עצמה. מומים שונים שיש בה, רירים וסירכות שנמצאים באיברים חיוניים שלה ועוד, ולכן היא עוברת בדיקה קפדנית לאחר השחיטה בכל האיברים הפנימיים. נושא זה מתפרס אף הוא על פני סימנים ארוכים ורבים בשולחן ערוך.

אגב, בשנים האחרונות יש גם נושא שלם של זיהוי הבהמה, בגלל הכלאות שונות, ידוע הנושא של בקר הנקרא ז'אבו שנחלקו הדעות אם הוא בהמה שיש לנו מסורת לשוחטה. הנושא הזה מאוד משמעותי בשנים האחרונות בתחום העופות.