פתיחת קרטון חלב או מיץ בשבת

שאלה:

שלום

באיזה אופן ניתן לפתוח קרטון חלב או קרטון מיץ (ספרינג) בשבת?
והאם יש הבדל ביניהם?
בחלב יש רק את הפקק פלסטיק? וא"כ במה זה שונה מכל בקבוק שתיה עם פקק פלסטיק שרבים נוהגים לפתוח בשבת?
בקרטון ספרינג יש מעבר לפקק עצמו, גם חור שנעשה בקרטון עצמו בזמן פתיחת הפקק בפעם הראשונה, זה שונה.
בכל מקרה, באיזה אופן ניתן להשתמש בזה בשבת אם לא פתח מראש?
האם יועיל במקרים אלו לעשות חור מהצד (מעל לקו השתיה בכדי שלא ינזל) ואז לפתוח או שזה לא מועיל?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

ודאי אין לפתוח בשבת בפקק המיועד והוא חמור יותר מסתם פקק פלסטיק שגם בזה רבים מחמירים, משום שכאן הפתיחה מנקבת נקב יפה בקרטון, וזה ודאי משהו חדש שנעשה, ואיסורו מבואר בשו"ע בסימן שיד סעיף א.

גם לנקב נקב אחר שאינו יפה במקום אחר בכלי זו בעיה, כיון שהוא אינו מיועד לריקון מיידי, וכפי שהחמיר בזה הגרש"ז אויערבך בשמירת שבת כהלכתה, פרק ט, מה שאפשר זה פשוט לקלקל לגמרי את הקרטונית ולרוקן אותה לכלי אחר.