מוכר שדה ע"מ שימכור לו לאחר זמן – ריבית

שאלה:

ראובן רוצה להשקיע כסף , יש לו הצעה לתת כסף תמורת אחוזים היתר עסקא, ראובן לא רוצה עסקת ריבית עם היתר עסקא ,
שמעון הציע לו עסקא בצורה כדלהלן
ראובן קונה משמעון שטחים מוגדרים או קומה והקניה במחיר מסוים והשכירות אם יש שייכת לקונה קניה מושלמת. ,
ועושים עוד הסכם של רכישה חזרה, שראובן מתחייב למכור לשמעון בעוד שנה או כפי שנקבע , ושמעון מתחייב לרכוש אות ראובן בזמן ההוא במחיר מסוים
או לחילופין שמעון יקנה במחיר שוק שביום הקניה חזרה.

האם זה נחשב לפתרון שבעצם יש כאן 2 עסקאות , או שסוף סוף ראובן נתן כך וקיבל חזרה כך .
יש לציין ששמעון מחפש משקיע ואין בדעתו למכור ורוצה להשאר עם הנכס, כך שלשמעון מתאים או הלוואה , או מכירה עם הסכם קניה חזרה . העיקר שהנכס ישאר ברשותו בסוף היום

תשובה:

שלום וברכה,

אם יש תנאי שמתחייב לחזור ולמכור את הקרקע אחר תקופה, הרי זה ריבית קצוצה. ולכן אם המלווה לא רוצה לסמוך על ההיתר עסקה ורוצה לעשות בצורה של עסקאות, צריך שראובן יקנה את השטחים בלי שום תנאי וללא התחייבות. ואחרי המכירה ראובן מרצונו הטוב יערוך חוזה שמתחייב למכור את השדה לשמעון כששמעון ישלם לו, ואז זה יהיה שני עסקאות ולא יהיה איסור ריבית. אבל אסור שבזמן המכר הראשון שראובן קונה יהיה תנאי שהוא מתחייב למכור בחזרה לשמעון.

בהצלחה.

מקורות:

ראה משנה ב"מ סה, ב. שו"ע יו"ד סימן קעד סעיפים א-ב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לא כ"כ הבנתי את הסיפור
    לכאורה ריבית זה כאשר שמעון מתחייב לקנות שזה בעצם לקנות ביותר ממה שמכר .
    אבל שראובן מתחייב למכור ושמעון לא מתחייב לקנות , איזה ריבית יש כאן לשמעון .

  2. כאשר ראובן מתחייב למכור דווקא לשמעון הרי זה נעשה כמעות הלוואה ומקבל ריבית – השכירות שקיבל על הנכס. ולכן רק אם ראובן לא מתחייב למכור בעת שקונה אין איסור ריבית כמבואר בשו"ע לעיל.