קביעת ימין הפתח לענין המזוזה

שאלה:

שלום רב. לפני מספר שבועות לקחתי את כל המזוזות בביתי לבדיקה ואז קבעתי אותם שוב. השאלה שלי: לפעמים איני בטוח אם לשים את המזוזה בימין של הדלת לכיוון החדר שאליו המזוזה פונה אם הפוך – בימין של הדלת לכיוון החדר המנוגד לו. לדעתי אני צריך להוריד כמה מן המזוזות ולקבוע אותם שוב אל הימין הנגדי ההפוך, לחדר המנוגד. האם אני חייב לומר ברכת לקבוע מזוזה אם ברצוני לשנות כמה מן המזוזות אל הכיוון הנגדי של הדלת כמו שהסברתי לעייל?

תשובה:

שלום וברכה

ברור שאם מזוזה נקבעה במקום שגוי ועכשיו קובעים אותה במקומה הראוי יש לברך. אבל חשוב לדעת שהנושא הזה מורכב וכלל לא פשוט ומצריך ידע, אל תעשה זאת על דעת עצמך, יש בענין זה כללים רבים. לגבי קביעת ה"ימין" במזוזה, יש לנו דירוג כזה: 1. לימין הנכנס לחדר הפנימי, 2. כששני החדרים פנימיים במידה שווה ביחס לפתח הדירה [מצוי בחדר שיש לו שני פתחים משני צדדיו] לפי עיקר שימוש הפתח אם לבאים לתוכו או מתוכו, 3. כאשר גם השימוש שווה, לפי היכר ציר. כלומר לימין הנכנס לחדר שהדלת נפתחת לתוכו. על פרטי דין זה ראה שו”ע בסי’ רפט סעי’ ג ובבית יוסף שם בדעת המרדכי, וע”ע שו”ת מהרי”ל סי’ צד, ט”ז שם ס”ק ד ובחזון איש סי’ קסח.

לכן, אני מציע לתאר לנו בדיוק כיצד הדברים נראים וננסה בלי נדר לסייע.

ברכה  והצלחה.