כתובה ביהדות הקראית

שאלה:

אני נשוי באושר בנשואין בעדה היהודית הקראית, בשנה האחרונה התחזקתי בדת, מנסה לשמור מצוות כמה שאפשר שמירת שבת,כשרות והנחת תפילין בכל יום,
האם ניתן להמיר את הכתובה ולהרשם ברבנות כיהודי לכל דבר?

תשובה:

שלום רב,

לא כתבת האם אתה קראי מלידה או לא. ומה הסיבה שנישאתם בעדה הקראית.

בהנחה שלא אתה ולא אשתך נולדתם בעדה הקראית, אין בעיה לשוב ליהדות אבל צריכים לעשות השבה ליהדות, כלומר, ללכת לביה"ד ולקבל דברי חברות. מאז ומעולם משך הדורות כאשר קראים רצו להצטרף לקהילות היהודיות אם זה במצרים או בטורקיה (במאה ה16-18 היו הרבה קראים בטורקיה). הם היו מקבלים על עצמם דברי חברות ונכנסים לקהילה היהודית.

אם אחד מכם הוא קראי מלידה, צריכים לדעת שיש פוסקים שסברו שיכול להיות בעיה של ממזרות בעדה הקראית משום שהם לא הקפידו על גירושין על פי ההלכה, וכך פסק הרמ"א באבה"ע סוף סי' ד'. הלכה למעשה כל הפוסקים שהיו במצרים ובטורקיה שם היו הרבה קראים משך הדורות קיבלו אותם לאחר קבלת דברי חברות – משמע לא חששו לבעיה של ממזרות. הגר"ע יוסף בשו"ת יביע אומר האריך מאד בסוגיה זו ומסקנתו היא שקראי מצרים (שאלו הם רוב הקראים הקיימים היום בארץ) די שהם יבואו לביה"ד ויקבלו על עצמם דברי חברות כדי שיהיו מותרים להינשא כיהודים. וכך נוהגים הרבה הרבה הרכבים של ביה"ד הרבניים. אולם יש הרכבים שחוששים לדעת הרמ"א ולא מקבלים אותם גם לא כאשר הם מקבלים על עצמם דברי חברות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה לכם שחזרתם בהקדם ועניתם לשאלתי,
    כעת אתיחס לתשובתך,
    אני ואשתי נולדנו למשפחות מהעדה הקראית מדורי דורות
    במצריים, לכן התחתנו ברבנות הקראית.
    אך מכיוון שהתחזקתי בדת, חשבתי לעצמי האם אפשר לשנות את הכתובה או להרשם ולפתוח תיק חדש ברבנות?
    תודה רבה
    מרדכי

  2. כן. בהחלט. אתם יכולים לגשת לרבנות ולקבל על עצמכם דברי חברות ואז יעשו לכם גם חופה עם כתובה חדשה.
    כפי שכתבתי יש דעות בעניין הזה. דעת הרמ"א שלא מועיל גם לקבל דברי חברות. אולם הלכה למעשה במצרים משך הדורות קיבלו את הקראים לאחר שקיבלו על עצמם דברי חברות. וכך פסק הגר"ע יוסף ולכן הרבה דיינים הלכה למעשה יקבלו אותכם