לימודי נגינה בבית הכנסת

שאלה:

שלום, האם יש איסור לעשות חזרות(אימון שירים ) על להקה בתוך בית כנסת או מקום לימודים?

תשובה:

שלום וברכה

בהחלט אין לערוך את החזרות הללו בתוך בית הכנסת, שכן אסור לעשות שם דברי חול, והרבה דנו הפוסקים לגבי סעודות מצוה, או שיחות חולין נצרכות לתלמידי חכמים שלומדים שם, אבל להקל להשתמש בבית הכנסת סתם שימושי חול, ודאי אסור.

ראה בכל זה בשו”ע בסי’ קנא שאסור לחשב בהם חשבונות למעט חשבונות של מצוה. לגבי חדרי ספח כמו מטבח, אם הוא נמצא בתוך הבית כנסת ופתוח להיכל, הוא טפל אליו ואסור, אבל אם הוא חדר נפרד לגמרי יש להקל, כפי שהתירו בקומה שמתחת לבית הכנסת, ראה אשל אברהם בוטשאטש סי’ קנג, שו”ת עמק שאלה סי’ ד, ושו”ת אמרי יושר ח”ב סי’ קסט.

לגבי כיתות בבית ספר, התיר הגר”ע יוסף זצ"ל, אף שהן מיועדות בעיקר ללימוד תורה, כיון שלימוד המקצוע דרוש לחינוך הילדים, וכנראה גם לא נחשב הדבר כבית כנסת ממש, ראה יביע אומר ח”ז סי’ כא.

ברכה והצלחה.