שותף שהשאיר חפצים בדירה מי זוכה בחפצים?

שאלה:

4 שותפים בדירה.
מתוכם שניים שותפים בסט מערכת כלים.
עמד האחד מהשניים ועזב את הדירה ואת הכלים.
האם יש לחלק את החלק שלו בכלים בשווה מול שאר שותפי הדירה שמא דירתם קנתה לכולם בשווה מן ההפקר?

תשובה:

שלום וברכה,

כדי לזכות בחלק של השותף שהפקיר את חלקו צריך לעשות קניין, ולא נקנה לשותף ללא קניין. ולכן אם חברי הדירה כיוונו לזכות בכלים על ידי קניין חצר לפני שהשותף עשה קניין, כולם זכו בכלים. ואם השותף הגביה לפני שנודע להם על ההפקר של הכלים, הוא זכה.

בהצלחה.

מקורות:

שער משפט ערה ס"ק א. הסתפק בגר שמת והיה לו שותפות עם ישראל בית או שדה ובא אחר והחזיק בבית ובשדה, האם מי שהחזיק קנה בחלק הגר, או שמא השותף זוכה מיד במיתת הגר כיון שיש לו תפיסה בשדה להשתמש זכה מיד כשמת הגר. השער משפט רצה לצדד שהשותף זכה מיד, ולכן המחזיק לא יכול לזכות בחלק של הגר, ולבסוף נשאר בצ"ע. אולם בשואל ומשיב רביעאה ח"ג סו"ס פט הוכיח ממשכונו של גר ביד ישראל ומת הגר שהישראל לא זכה בכל המשכון כשמת הגר, למרות שלישראל יש לו שותפות במשכון, עי"ש.. וכן סובר האמרי בינה דיני יו"ט סימן כא אות יג. ובערך שי סימן קעה. ונמצא ששותף לא זוכה בחלק חברו אא"כ עשה קניין. ולכן אם החברים כיוונו לקנות בקניין חצר תחילה הם זכו אבל אם לא כיוונו לקנות בקניין חצר, אין החצר קונה אלא דבר שמצוי להגיע לחצר כמבואר בשו,"ע סימן רסח סעיף ג. ודבר כזה אינו מצוי ולא נקנה ללא כוונתם.