שאלה:
שלום וברכה!
אשתי לומדת תרפיה במוזיקה וחלק מהלימוד כולל סטאז שזה כולל צפיה במטפלת אחרת וגם בהמשך לטפל בעצמה כשצופים בה והמטופל יכול להיות גם ילד או בחור והשאלה היא עד איזה גיל מותר לה לטפל בבנים כשהטיפול כולל נגינה בכלים וגם שירה לפעמים (מזה אפשר להמנע) יש להדגיש שהיא לא תהיה לבד אלא עם עוד מטפלת
תודה רבה
תשובה:
הנושא אינו רק ענין של ייחוד [כמו כן חששו כאן בייחוד גם באופן שיש תלמידים רבים… כפי שיבואר במקורות] אלא גם צניעות, ובזה נקבע הדבר בפוסקים שעד גיל 9 מותר ולא מעבר לכך.
אינני יודע מה לומר במקרה שכל העוסקים במלאכה הן נשים ולא גברים, והילד נזקק לכך, שאז אולי ניתן להקל יותר, אבל בשאלות פרטניות ממש כדאי להתייעץ נקודתי עם רב גדול. ההנחייה הכללית היא כנ"ל.
מקורות:
במשנה בקידושין פב,א מבואר כי אין היתר לאשה ללמד ילדים קטנים משום חשש יחוד מאחר שהם באים ע”י האבות שלהם. אולם כתבו הפוסקים כי במקום שאין חשש יחוד אפשר להתיר ללמד, אלא שהם ציינו עד גיל 9, ראה באורחות רבינו לבעל הקהילות יעקב עמוד קלו-קלז, וראה עוד בספר נטעי גבריאל הלכות יחוד עמוד שיד שהביא כן בשם הגרש”ז אוירבך והגרי”ש אלישיב זצ”ל. כלומר עיקר הנושא שהם דנים עליו זה תלמידים צעירים, אלא שציינו שיש היתר עד גיל 9.
בשו”ת אגרות משה (יו”ד ג’ סי’ עג) יש התייחסות מפורשת על תלמידים גדולים. וגם הוא כותב שאין חשש ייחוד, וגם אין חשש מצד המורה שמבואר בפוסקים שאשה אינה מתפתה באופן זה, והן מצד התלמידים שיש להם יראה מהמורה. אולם הוא סיים שם כי אין להתיר זאת אם לא בשעת הדחק גדול מאד כלשונו. (כוונתו על התקופה ההיא שלא היה שייך למצוא מורים כפי שצויין שם בתשובה). אבל במקרה שלך ודאי שאין כל היתר כפי שנראה גם מדברי האגרות משה שם.