אכילה ושתיה לאחר הדלקת נרות שבת

שאלה:

האם מותר לאשה לשתות ולאכול לאחר הדלקת נרות?
1. האם תנאי מועיל/יש צורך?
2. האם יש בכך זילות לשבת.

תשובה:

שלום וברכה

אשה [בעיקר אשכנזיה] מקבלת שבת בהדלקת נרות ואסורה באכילה ושתיה, כל זה יש לעשות קודם. כמו כן יש לציין שבלאו הכי אין רווח גדול מלהתיר כביכול לאכול אחר כך, כי גם אם לא מקבלת שבת, מזמן תוספת שבת, בערף רבע שעה לפני השקיעה, בכל מקרה כבר אסור לאכול ולשתות בלי קידוש, אז מה כבר הרווח? עוד כמה דקות? תנאי מעיקר הדין מועיל, אבל מחמת המחלוקת שבדבר סומכים על זה רק בשעת הדחק ובמקום צורך גדול. ראה רמ"א בסי' רסג סעי' י ובמשנה ברורה שם ס"ק מד, ודעת הרבה פוסקים שלמשל לצורך תפילת מנחה לא תסמוך על התנאי הזה אלא תתפלל ערבית פעמיים, הרי לנו שחששו שאינו מועיל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה. לא הבנתי את הנכתב "כי גם אם לא מקבלת שבת, מזמן תוספת שבת, בערך רבע שעה לפני השקיעה, בכל מקרה כבר אסור לאכול ולשתות בלי קידוש" – לאיזה זמן מתייחס? ממתי אסור לאכול ולשתות בלי קידוש? והאם רק למי שקיבל שבת? (ולפעמים מס' דקות הן משמעותיות מאוד לאחר מרוץ יום ששי)

  2. לכתחילה תוספת שבת היא לכל הפחות רבע שעה לפני השקיעה, כך מבואר במשנה ברורה בסימן רסא, 10 דקות לפני השקיעה זה כבר ממש חשש איסור של תורה בגלל הפרשי הרים ועוד טעמים.