שאלה:
בס"ד
ערב טוב, הנני רוצה לשתול בערוגה מעץ כמה סוגי פרחי/צמחים, מה המרחק שצריך בעקבות איסור כלאיים? והאם ישנו הבדל בהלכה לגבי המרחק אם אשים כל שתיל פרח עם האדנית הקטנה שבה הצמיחוהו ואח"כ לשים אותם הערוגה ליד יתר הצמחים?
שאלה שניה, האם מותר לשים פסלוני נוי(גמד, ציפור ודומיהם) בחצר
לילה טוב
תשובה:
פרחים וצמחים שאינם מיועדים לאכילה או לתבלין, אלא רק לנוי או לרפואה, אין בהם איסור כלאים. ראה רמב"ם כלאים פרק א הלכה ד. לכן שים לב מה אתה שותל שם, ובאופן שזה עומד בכלל הנ"ל, אין בעיה.
לגבי פסלוני נוי בצורת אדם יש שהחמירו, בודאי ליצור, אבל לכתחילה גם שלא להשהות, אבל אם זה לא ממש צורת אדם או שזה בצורת ציפור, מותר.
מקורות:
ראה שו"ע יו"ד סי' קמא ס"ד וסעיף ז שאסור לעשות צורת אדם שלם, אבל מותר לעשותו על ידי שיחסר ממנו אחד מאבריו. אכן, דעת החתם סופר (שו"ת יו"ד סי' קכח) שמותר לעשות זאת על ידי פועל גוי, אלא שבס' נהרי אפרסמון (יו"ד סי' קטז, קיז וסוף קיח) חלק על דבריו וכתב לאסור אף באופן זה, וכן דעת שו"ת יד אלעזר (סי' קכט), וראה דרכי תשובה (יו"ד סי' קמא ס"ק ל, וס"ק לב) שהאריך בנידון זה.
בשולחן ערוך שם סעיף ד מובא שנחלקו הפוסקים אם מותר להשהות בבית צורת אדם שלם כשנעשה שלא לשם עבודה זרה. ובס' בנחל אשכול (הל' ע"ז סוף סי' נ) כתב ללמד זכות על המקילים בזה, וכתב שכך נהוג בזמננו.
ומה לגבי שתיחלה של נענע/לימונית וכדו' (שלעיתים חולטים אותם לתה) זה נחשב לאכילה?
בהחלט, זה עשבי תבלין שלגביהם יש חובת הרחקה.
תודה, ואם כל עשב תבלין נמצא באדנית קטנה בפני עצמה(ומחוררת למטה) והנני שם את האדניות הללו בתוך ערוגה עם עוד אדמה?
חובה שיהיו המרחקים הקבועים בהלכה, ראה כאן
https://din.org.il/2016/11/14/%D7%9B%D7%9C%D7%90%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%99%D7%A8%D7%A7%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%92%D7%99%D7%A0%D7%94-%D7%A4%D7%A8%D7%98%D7%99%D7%AA/
השאר תגובה