חמץ שנמכר לגוי – לאחר הפסח

שאלה:

שלום!

מאז הנני מקפיד שלא לאכול חמץ שנמכר לגוי, לאחר פסח.

אני ממשיך בזה מה שאבי נוהג.

לאחרונה נודע שיש חששות לקנות מחניות של גוים (אני גר בחו"ל) בגלל שיכול להיות שהגוי קיבל את זה מספק ישראלי שלא מכר..

להחמיר הן על גוי והן על יהודי זה כבר קשה.

גם אבי רוצה להתיר נדרו…

שאלה:

האם אני צריך התרה? האם מועיל התרה?

ובכלל, מה הכלל של ואל תטוש? כל דבר שאבי נוהג צריכים להמשיך? האם רק באם אני התחלתי לנהוג כן? האם מועיל התרה?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

אין דין אל תיטוש בחומרא או הנהגה טובה שאביך לקח על עצמו, זה לא נחשב מנהגי אבות אלא משהו אישי שלו, ולכן שניכם יכולים לעשות בענין זה התרת נדרים. החשש בחו"ל שבעל החנות קיבל מספק יהודי שהחזיק אתז ה אצלו בפסח לל מכירה נראה לי מופרז, הרי רוב רובה של הסחורה שם מגויים.

ערב טוב.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. כבוד הרב שליט"א, אינני יודע היכן גר השואל הנכבד ומה קורה שם אך אוכל לכתוב על מה שקורה בריכוזים החרדיים אצלינו בארה”ב. כמו מוסיפים לייקווד ברוקלין וכדומה.
    ישנם ארגונים שמטפלים בזה ויש רשימה מסודרת של איזה חברות בבעלות יהודית וכן בחברות של הגויים מיהם הספקים שלהם. כמו”כ מי מאלו עושה מכירת חמץ כדת וכדין ומי ממשיך למכור למרות המכירה ומי בכלל לא מוכר. ישנם גם רבנים שלאחר שווידאו שהבעלות של הסופרמרקט (Shoprite) הינה גויים והספקים יהודים שכנעו את בעליו לרכוש הרבה חמץ לפני החג ולאחסן עד אחרי החג והם אכן משגיחים שלא יכנס כלום החל מע”פ.

  2. כפי הידוע לי גם אבי קיבל החומרא זו מאבותיו, ואולי זה קדום?..

    אני מאירופה ושם יש ספקים יהודים אינם שומתו"צ.
    למשל יש ספק אוסם אירופה והם יהודים שלא עושים מכירה והחניות של גוים יודעים שבמוצאי יום טוב יהיו הרבה קניות על מוצרים כשרים ומאוד יתכן שהם מזמינים מהספק באמצע יו"ט

    תודה רבה!

  3. בדרך כלל חומרא זו אינה קדומה. אמנם הגר"א החמיר בה אבל לא היתה נפוצה בישראל.
    הבעיה שהצגת לגבי ספק אוסם אכן בעייתית.