בירור הלכתי לגבי לאו של "לא תטה משפט"

שאלה:

שלום רב,
ידוע לי על דין שמתנהל כרגע בבית דין,
בו צד א' טוען טענות שקריות וחסרות בסיס על צד ב' כדי לצאת זכאי ולא חייב.
טענות אלו עלולות לגרום לצד ב' נזק גדול לצמיתות.
מהיכרות אישית עמוקה עם צד ב' והיכרות כ-4 שנים עם צד א' ברור לי הרצון והנסיון לטפול עלילת שווא כדי לגרום לנזק בל ישוער.
היות ויש לי הכרות מסוימת עם הדיין שמטפל בתיק,
שאלתי: האם מותר לי כדי להציל מנזק:
1. לגשת לדיין שלא במסגרת בית הדין, בקשר לדיון, בכלל.
2.לספר את הדברים לדיין מנקודת ראייתי והכרותי עם הנפשות הפועלות.
3.לתת דוגמא של ראיה שקרית שאני הייתי עדה שלא היה ולא נברא.
4.ליידע מכרים משותפים של צד ב' ושל הדיין על העוול שנעשה, שיפנו אל הדיין בעדות אופי על צד ב' מחוץ לבית הדין.

בדגש שכל הנ"ל במסגרת קשריים אישיים עם הדיין מחוץ לבית הדין.
שאלה נוספת: האם הנ"ל עלול לפסול את הדיין מלפסוק בתיק.

תודה רבה ותזכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה,

האיסור לדיין שלמוע צד אחד שלא במעמד צד השני חל על בעלי הדין, אבל אדם חיצוני שרוצה לדבר עם הדיין אין איסור. ולכן מותר לך לפנות לדיין ולומר לו את הדברים, הדיין לא אמור לקבוע את הדברים ששומע ממך לדברים ברורים אלא שהדברים יעוררו לבדוק את הדברים היטב.

לגבי עדות אופי על צד ב' כיון שמדברים עליו יש לשמוע את הדברים בפני הבעל דין כדי שהבעל דין יוכל להשיב על הטענות. ולכן יש לפנות לדיין ולספר לו את מה שיש לך לומר והדיין יכריע איך לפעול אם הדברים שאתה מוסר לו.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה לגבי תשובה א'.
    לגבי תשובה ב'- יש אי הבנה
    הצד הנכפש הוא צד ב'.
    האם מותר לשלוח חברים משותפים של צד ב' והדיין כדי שיגידו לדיין כמה שטענות צד א' כוזבות.
    בודאי שצד ב' מעונין בזה.

  2. יש לפנות לדיין העוסק בתיק ולומר לו שיש בידם ראיות שצד א משקר וטענותיו כוזבות והוא יחליט אם לשמוע אותם שלא במעמד הצדדים או שיזמין אותם לדיון שימסרו את טענותיהם בפני הצדדים. וכדאי וחובה שתפנו לדיין ותיידעו אותו בכך, והוא יחליט איך לשמוע את הנתונים.