לענות לטלפון בשבת כדי למנוע חילול שבת

שאלה:

גוט מועד
סבתי שתחי' מתגוררת בביתנו, לאחרונה היא מתבלבלת איפה היא וכו' ,
בליל שבת האחרון בשעה מאוחרת מאוד היא התקשרה למשטרה שהיא לבד וכולם הלכו… והיא פוחדת .
המשטרה התקשרה לביתנו ללא הפסקה לכמה מכשירים.
אחי התעורר מהצלצולים והבין שזה קשור לסבתא .
הוא הלך לחדרה והיא סיפרה לו שהיא התקשרה למשטרה כי היא חשבה שהיא לבד.
העניין הוא שהשוטר המשיך כמובן להתקשר שוב חשוב-
כנראה הוא היה בדרכו לבית.
השאלה היא האם במקרה כזה יש סיבה לענות לשוטר בצורה של דרבנן כדי שלא יסע לחינם, חשבנו על שתי סיבות אפשריות
א.יתכן שהוא יהודי (כפי שאכן היה) שעובר על אלפי הבערות כדי להגיע.
ב.כמובן שהמשטרה עוסקת גם באירועים של פיקוח נפש אז לעבור על דרבנן כדי שהם יהיו פנויים לעבודתם.
תודה על האתר הנפלא והמרתק!

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך מאוד משמעותית, ויש לה דוגמאות למכביר, למשל, ילד נעלם, מחללים שבת לחפש אותו ויש צד שאולי הוא הלך לסבא וסבתא שלו, האם מותר ללכת לשם לבדוק? מצד אחד, עד כמה שהוא שם ודאי אינו בסכנה אז מה ההיתר לנסוע לשם, ומאידך, אם הוא שם זה יחסוך הרבה חילולי שבת בחיפושים.

אירוע חירום שהגיע אליו איש הצלה, הוא יכול להודיע בקשר שהגיע וכך למנוע אחרים מלבוא, האם יודיע?

צריכים לחבר את החשמל לצורך פיקוח נפש, האם יכבו קודם את כל המכשירים העשויים להדלק על ידי כך?

בס' ארחות שבת חלק ג בירורים סימן ו דנו בזה בהרחבה, והמסקנא היא שמותר לאדם לעשות חילול שבת קל כדי להציל את עצמו מחילול שבת גדול, אבל אסור לו לעשות זאת כדי להציל אדם אחר מחילול שבת גדול, כיון שהשני עושה זאת בהיתר. ולכן אסור להתקשר למשטרה. בנוגע לסיפור עם הילד שנעלם צידדו שם שכיון שהדרך גם ביום חול היא לחפש תחילה במקומות ההגיוניים, זה מותר, כי כך צורת ההיתר לחפש באופן יעיל כמו בחול. וראה שם עוד כמה פרטים וחילוקי דינים בענין זה. באמבולנס כיון שיש חשש שיזדקקו לו במקום אחר מותר להתקשר בשינוי.

מועדים לשמחה.