תפילת שחרית בשבת אחרי ארבע שעות

שאלה:

האם מותר להתפלל בשבת תפילת שחרית אחרי ארבע שעות מהיום לפני חצות היום?

תשובה:

שלום רב,

אין הבדל בין שבת ליום חול בעניין זה. ודאי שחייבים להקפיד על תפילה לפני ארבע שעות. אבל מי שלא התפלל יכול להתפלל עד חצות. ויש לו רק שכר תפילה ולא שכר תפילה בזמנה או לא. אמנם כתב במשנה ברורה סי' פט ס"ק ו' שמאחר שיש מחלוקת הפוסקים כאשר הוא במזיד עבר את ארבע שעות האם הוא יכול להתפלל או לא, לכן עדיף שיתנה שהתפילה היא בתורת תפילת נדבה. ולפי זה היה מקום לומר שבשבת ויו"ט שלא מתפללים נדבה אולי במזיד לא יתפלל. אולם בספר אישי ישראל הביא מהגר"ח קנייבסקי שבכל זאת הוא יכול להתפלל עד חצות.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ונא לזכור שמי שמברך ברכות ק.שמע לאחר 4 שעות מהיום פשוט נכנס לחשש ברכה לבטלה, ומי שירא שמים לא יכנס לכאלו ספירות.
    והוא הדין שאין להזכיר שם ומלכות בברכת ברוך שאמר ובברכת ישתבח אחרי 4 שעות.

  2. לא נכון. המשנה ברורה פוסק [לגבי גברים] שבדיעבד מי שלא התפלל לפני ארבע שעות יכול להתפלל עד חצות, נכון שהגר"ע יוסף חולק ומחמיר בזה.

  3. אנחנו שוב דנים על אותו עקרון שלא מוסכם ביננו.
    יש לנו את המשנ"ב שמתיר לברך עד חצות,ויש כנגד את הגר"ע שתשובתו מבוססת על כמה וכמה פוסקים ולא על סברה שלו.
    אז איך ניתן לומר שלכתחילה להתיר לברך אחרי ד' שעות? אין חוששים לסהל? הזכרת שם שמיים קלה בעיננו?