קטניות לאשכנזי שאביו אכל קטניות

שאלה:

סבא [אבי אבא] ז"ל, אשכנזי, אבל בכל פסח, כן אכל קטניות בפסח.
אבא, אשכנזי, וכל פסח עד כה, כן אכל קטניות בפסח.
האם האבא רשאי לחלוטין להמשיך לאכול קטניות, משום שכך חונך מילדותו, וכך קיים אביו?
האם הבן של האב הזה רשאי לחלוטין לאכול קטניות כמנהג אביו, וסביו?
תודה.

תשובה:

ודאי שאסור. מנהגי אבות לא הכוונה האב הספציפי שלך אלא מנהגי הקהילה, וזה שהאב עשה שלא כדין אינו מתיר גם לבן לעשות כמוהו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ואם זה לא רק חטא חריגות עבריינית במנהג הקטניות בפסח,
    אלא גם לא לחלוטין לא היו בתוך קהילה יהודית אורתודוקסית כלשהיא כבר מספר דורות. 3 דורות בדוגמא הזאת.
    האם עדיין חובה לשמור כפי הקהילה היהודית אורתודוקסית שהאחרון שהיה בה היה אבי-הסבא או אפילו הסבא-של-הסבא?
    או שניתן לומר שאחרי מספר מסוים של דורות מרוחקים מקהילה יהודית אורתודוקסית,
    כאשר חוזרים בתשובה, זה כמו גר שמתגייר, מהבחינה שיכול לחזור בתשובה לזרם היהודי אורתודוקסי שרוצה?
    והעיקר הגדול שלא יתרחק מהיהדות בגלל קפידות/החמרות של איזה שהוא זרם-יהודי-אורתודוקסי?
    תודה.

  2. באם הם השתייכו לקהילה ספרדית באופן מוחלט דינם כמי שהולך ממקום למקום שנוהג כמקום שהלך לשם, יש מושג של השתייכות המשנה מנהגים, אבל אם פשוט חיו במקום שאין בו יהודים, עדיין חובה עליהם לקיים את מנהגי אבותיהם.

  3. 1] האם זה נכון שבעצם קיימות בדיוק 3 אפשרויות בנושא שמירת ושינוי המסורת:
    א] העלאה בקודש.
    לדוגמא: להחליף לסידור תפילה, שהינו במדרגת-קדושה גבוהה יותר, בייחס לסידורי תפילה אחרים.
    ב] שמירת מסורת כפי האב היהודי-אורתודוקסי.
    ג] השתייכות המשנה מנהגים.
    כשיהודי מקהילה של עדה מסוימת עובר לגור תקופה מסוימת עם קהילה של עדה אחרת.

    2] האם מותר בכוונת תחילה לעבור לגור עם קהילה אחרת,
    כדי מכאן והלאה להחשב חלק מקהילה האחרת הזאת?

    3] אם כן, כמה זמן צריך לגור עם הקהילה האחרת הזאת,
    כדי שהשינוי יחשב בגדר מוחלט לכל החיים ותקף וגם לצאצאיו של המשנה עדתו?

    תודה.

  4. מותר לעקור למקום אחר, ברגע שקובע דירתו ביניהם לעולם הוא מתחייב במנהגי המקום, יצויין שהיום זה פחות מצוי כי בכל מקום יש קהילות מכל הסוגים, זה מצוי לגבי אשה בבית בעלה, או במקומות מסוימים בחו"ל. אולי גם בהשתייכות לקהילה חסידית מסויימת.