הנחת מזוזה ביציאה למרפסת

שאלה:

שלום רב,
יש לי מרפסת שיוצאים אליה מתוך הסלון. יש תריסים וחלונות זכוכית שמפרידים בין הסלון לבין המרפסת. בכדי לצאת למרפסת צריך לפתוח את התריסים ואת החלונות זכוכית. שאלתי היא, באיזה צד שמים את המזוזה?
אם שמים את המזוזה באחד מקירות היציאה למרפסת אז באיזה צד שמים אותו? ימין או שמאל? תודה רבה מראש

תשובה:

קובעים אותה בתוך הצורת הפתח, כלומר לכתחילה בתוך מסגרת האלומיניות.

עם הצד שבו קובעים אותה נחלקו הדעות:

יש סוברים שיש לקובעה לימין היוצא מהבית למרפסת, ויש הסבורים להיפך, לקובעה לימין הנכנס מהמרפסת לבית. להלכה, מנהג ירושלים  ורבים מחצרות החסידים לקובעה לימין הנכנס למרפסת, וכ”כ הגר”ע יוסף בשו”ת יחוה דעת ח”ד סי’ נא, ואילו רבים מבני הישיבות קיבלו עליהם בזה את הוראת החזון איש לקובעה לימין הנכנס מהמרפסת לבית.

מחמת ספק זה קובעים ללא ברכה.

מקורות:

בחזו”א יו”ד קסח,ה-ו כתב לקבוע בימין הנכנס לבית, ובשבט הלוי ג,קנ כתב שכך המנהג בבני ברק, ובהערות להגרי”ש אלישיב זצ”ל יומא יא,א כתב גם כן שכך נוהגים היום. אך באגרות משה יו”ד א,קפא, ואבן ישראל ז,לד כתבו לקבוע בצד ימין הכניסה לחצר, ובחובת הדר כ’ שכך נוהגים וכ”כ בשו”ת יחוה דעת ח”ד סי’ נא. והגרש”ז אוירבך זצ”ל הורה לחלק בין מרפסת שגודלה ד’ על ד’ שקובעים בימין היציאה מהבית לפחות מכך שקובעים בימין הכניסה לבית.